Иван Гешев, Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Георги Ушев, Димитър Франтишек, Галя Георгиева, Антон Миталов и... Алексей Петров.

Общото между тези имена са свидетелствата на бившата миска Ивайла Бакалова и бизнесмена и неин партньор Веселин Денков пред временната парламентарна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса - показно убитият в края на януари търговец, за влиянието в съдебната система.

Бакалова вече е разказвала историята на изнудването, на което тя и задържаният по онова време Денков са били подложени от Нотариуса и неговата групировка. Това се случи през 2021 г., но нито една отговорна институция не обърна внимание. В комисията тя, Денков и адвокатът им Ина Лулчева обобщиха: Денков си е имал проблеми със специализираното правосъдие (вече закритите спецсъд и прокуратура) заради протестите срещу Борисов и Гешев през 2020 г. Изнудван е от спецпрокурори в продължение на четири години чрез пратеници, задържан е дни след като се е оплакал на бившия главен прокурор и шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, а мерките му за неотклонение някак все се падали при едни и същи съдии. Впоследствие изнудван е и от Нотариуса.

Мартин Божанов – Нотариуса ми се обади по телефона и ми каза, че на Специализирания съд всичко му се нарежда и да не гледаме дали човекът е невинен, или виновен, а просто да си платим, заяви Ивайла Бакалова, цитирана от БТА. По думите на Бакалова, Божанов ѝ е казал, че дори и да си платят, трябва да мине време, да минат изборите, и да си сменят адвоката – Ина Лулчева, преди да може Веселин Денков да бъде освободен от ареста. Тя допълни, че Божанов се е свързал с нея, след като са минали около 10 мерки за неотклонение на Денков, при които той все остава в ареста.

"Мартин Божанов е човек, създаден от системата, той няма как да вирее в тази система, ако няма политически чадър", каза Бакалова.

По думите ѝ той се е чувствал безнаказан.

"Когато държава е в ръцете на алчни, корумпирани и неконтролируеми хора, няма как да има правосъдна система. Мартин Нотариуса съществува заради бездействието или прекаленото действие на органите в тази държава и институции. Такива посредници виреят благодарение на болната ни правосъдна система", посочи Бакалова. 

Веселин Денков разказа пред народните представители, че е ресторантьор и обвиняем по три дела - за изнудване, за лихварство и подбудителство за убийство.

Той разказа, че между 2016 г. и 2020 г. са идвали представители, които са му казали, че са пратеници на спецпрокуратурата и че той трябва да плати 100 000 лева, за да няма проблеми и да не го направят от свидетел в обвиняем.

Денков посочи, че е отказал да плати и му е било повдигнато обвинение. Впоследствие е бил арестуван и са му повдигнати още две обвинения, след като е подал сигнал до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). По думите му е направил това по съвет на председателя на комисията Сотир Цацаров, след като е провел среща с него. Два дни по-късно е обявен за издирване и арестуван на границата, когато с Бакалова отивали на почивка.

Веселин Денков каза, че над 10 пъти не са уважени молбите му за по-лека мярка за неотклонение.

"Моето виждане е, че всичко, случило се срещу мен, е основно заради протестите, на които аз ходих през 2020 г. След това мои близки ми казаха, че се говори, че аз финансирам протестите и имам връзка с Божков, който не познавах, и на база на това са активирани всички институции", посочи Денков.

По думите му преди задържането му в ареста с него се е свързал Алексей Петров и е поискал да му помогне.

"Алексей Петров поиска да се види с мен, това се случи след три месеца, видяхме се, а той ми каза, че ако не платя, ще ми се случи същото като на него - ще бъда задържан", каза Веселин Денков.

По време на заседанието Ивайла Бакалова каза, че се е срещнала с Алексей Петров в заведение, но не посочи какво ѝ е казал той. Пред медиите тя обясни, че Алексей Петров (вече покойник, също показно разстрелян) ѝ е казал, че Веселин Денков "е задържан политически и докато Бойко Борисов е на власт, той ще има проблеми".

Също така Бакалова коментира темата за иззет неин телефон, за който спомена по време на изслушването. На въпрос за това какви материали за "Барселонагейт" е имало в нейния телефон и какво се е случило с него, Бакалова посочи, че в него е имало лична кореспонденция с Борислава Йовчева и снимки. Тя добави, че когато след две години са ѝ върнали телефона от ГДБОП, повече никога не е могла да го отключи.

Пред медиите Веселин Денков коментира, че едни от първите посредници, които са идвали при него, са му казали, че идват от Спецпрокуратурата и многократно се е споменало името на прокурора Димитър Франтишек Петров.

"Всичко започна от прокурор Франтишек, полицията би могла да направи нещо, аз съм написал имената. Следващият човек, който дойде, беше адвокат Черногорски, те всички ми казваха едно и също: че ако не започна да плащам, ще получа обвинение", заяви Денков.

Споменаването на името на партийния им лидер развълнува депутатите от ГЕРБ, които от първото заседание на тази комисия все питат изслушваните за имена, макар да е ясно, че без доказателства, това би било клевета. По същия начин постъпиха и с Денков и Бакалова.

"Имената ги казахме в разследването, там ги има. Г-н Цацаров например. Искате имена: г-н Ушев, Галя Георгиева... Вие искате всичко да ви дадем наготово. Отворете делата и погледнете", отговори Бакалова на активния депутат на Борисов Маноил Манев.

Апропо, същото каза на депутатите и съдия Владислава Цариградска - че няма тя да им върши мръсната работа.

Съдиите Георгива, Ушев и Миталов, според свидетелствата, пък участвали с неизменното възпиране на възможността Денков да получи по-лека мярка за неотклонение.

Припомняме, че Ушев бе шеф на апелативния Спецсъд.

"Прокуратурата ползва мерките за неотклонение, за да й се плати или да държи някого в ареста. Добре подготвени и злоупотребяват с властта си. Репресират, грабят. Докато бях задържан офертата от 100 000 лв., последно 120 000 лв., става 100 000. евро", разказа още Денков.

БТА припомня, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС също започнаха да се занимават с казуса и с евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.