Скорострелно и без никаква изненада служебното правителство, назначено днес, неприсъствено реши:

"Министерският съвет прие решение, с което предлага на Президента да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност."

Това решение е всичко останало, но не и изненада. Името на Коцев бе замесено в многопластов скандал със сочени за контрабандисти лица, във връзка с ареста на бившата шефка на митниците Петя Банкова. Бивша, защото малко по-рано днес новата финансова министърка я уволни.

Самият Живко Коцев излезе вчера в болничен.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който формално трябва да подпише указа. Малко по-рано през деня той даде да се разбере, че не одобрява както Живко Коцев, така и преназначеният за МВР министър Калин Стоянов, който стои в дъното на публичния скандал. И докато по отношение на Калин Стоянов Радев не може да направи нищо, защото Димитър Главчев (ГЕРБ) сам си го избра, то за Коцев вероятно ще последва указ.

"Това е опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел", заяви Радев относно случващото се около Агенция "Митници" и главния секретар на МВР Живко Коцев. "Дали, от кого, при какви условия е имало натиск върху главния секретар на МВР. Дали и как името на Калин Стоянов е свързано с контрабандата – трябва да се провери абсолютно щателно", каза той. "Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около главния секретар Живко Коцев, тези факти водят към закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен", коментира Румен Радев.

"Изпадам в умиление, като слушам г-н Денков: ама той не знаел, че това били някакви лоши хора. Ами какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци", коментира по-рано президентът.