НЗОК вече изисква доплащане от пациентите с напреднал Паркинсон при имплантиране на устройство за дълбока мозъчна стимулация. Устройството-генератор подава нискочестотен ток по електроди към мозъка, който въздейства на определени центрове и тушира неприятните симптоми на паркинсона. Болните имат по-добър живот и по-дълго остават независими от чужда помощ.  

За това алармират от Институт за здравно образование в съобщение до медиите,

Методът, който е напълно безплатен за пациентите от 2019 година, сега ще им струва 6000 лв. Хората с вече имплантирани устройства ще заплащат същата цена при подмяна на батерията. Това се налага на всеки четири години.

Новината шокира пациенти и породи отказ от лечение поради невъзможността им да си го позволят финансово. Затова в днешния 11 април – Световният ден за борба с болестта на Паркинсон, лекари и пациенти призовават Здравната каса да промени становището си. 

Решението е изненада и за лекари, и за пациенти. То не е коментирано предварително и дошло съвсем неочаквано. В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" -  водещата наша болница при лечението на болестта на Паркинсон с метода дълбока мозъчна стимулация, са получили писмо с новината след 1 януари. Наложило се вече одобрени пациенти, знаещи, че лечението е безплатно, да бъдат информирани постфактум, което им се е отразило крайно негативно, казва проф. д-р Красимир Минкин, специалист-неврохирург. Именно неговият екип въвежда дълбоката мозъчна стимулация в България през 2013 г. 

"Получихме официално писмо от НЗОК, че медицинските изделия вече не са в списъка с изделия, които се реимбурсират напълно. Причината е, че производителите на устройствата са увеличили цените им с 10%. Имаше различни варианти да се запази стабилността на НЗОК, но да не бъдат карани пациентите да доплащат – например да се намали годишният лимит процедури. Не бяхме предварително информирани, никой не се допита до лекарите, до пациентите. Взимането на такива решения без участието на лекарите, пациентите и пациентските организации, само от страна на НЗОК, без обсъждане води до това един от методите, какъвто е ДМС, да бъде дискриминиран спрямо другите методи на лечение и съответно да бъдат дискриминирани и пациентите", коментира Минкин. 

Болницата възразява пред Касата и посочва, че методът е най-старият и утвърден в цял свят при борба с напреднала Паркинсонова болест. Той е и най-евтин в сравнение с други два метода с лечение с медикаменти и доказано с най-малко усложнения. Въпреки това засега положителен отговор от НЗОК няма, но лекарите се надяват на диалог за премахване на доплащането поне през следващата година.