Вече официално: от днес гражданите нямат обществен защитник. Прекратени са правомощията на омбудсмана Диана Ковачева, а преди това бяха прекратени тези и на заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова. В същото време Народното събрание не е открило процедура за нов избор.

Тази сутрин председателят на парламента Росен Желязков обяви за прекратени правомощията на омбудсмана Диана Ковачева, считано от днес - 10 април след подадена от нея оставка. Росен Желязков обяви, че в Народното събрание е постъпило писмо, с което заявява, че подава оставка като омбудсман във връзка с избора ѝ като съдия в Европейския съд по правата на човека и предстоящото встъпване в длъжност. Той цитира писмото, в което Ковачева заявява, че депозира оставката си като омбудсман и моли да бъдат прекратени предсрочно пълномощията ѝ.

Както Клуб Z писа, тя трябва да встъпи в длъжност в ЕСПЧ на 17 април. Бе избрана за съдия в Страсбург на 24 януари, така че предсрочната ѝ оставка не е изненада.

Изненада обаче бе тази на зам.-омбудсмана. Маркова подаде оставка, считано от 27 март. Това се случи на старта на процедурата по избор на служебен премиер, като и омбудсманът, и заместникът му са в списъка, от който според промените в конституцията президентът може да избере временен министър-председател. 

Заместничката на Ковачева бе считана за единствената отдалечена от партиите потенциална номинация. Така в крайна сметка Румен Радев се спря на кадъра на ГЕРБ Димитър Главчев.

По нищо обаче не личи парламентът да се е разбързал с откриване на процедура за избора на нов омбудсман, а се очаква на 3 май да се разпусне в 10-дневна Великденска ваканция, която после да прелее в предизборна.

Фигурата на обществения защитник е конституционно уредена. Омбудсманът е и сред кръга от лица, които може да сезират Конституционния съд.