Правителствата, бизнес лидерите и банките за развитие имат две години, за да предприемат действия за предотвратяване на много по-сериозни климатични промени, заяви Саймън Стийл, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата, цитиран от Ройтерс. 

Той предупреди, че глобалното затопляне се изплъзва от дневния ред на политиците.

Учените са на мнение, че е от решаващо значение да бъдат намалени наполовина вредните за климата парникови газове до 2030 г., за да се спре повишаването на температурите с повече от 1,5 градуса по Целзий, което би довело до по-екстремни метеорологични условия и горещини.

Въпреки това през миналата година въглеродните емисии в света се увеличиха до рекордно високи стойности, припомня Ройтерс, на която се позовава БТА.

Сегашните ангажименти за борба с климатичните промени едва ли ще доведат до намаляване на емисиите в световен мащаб до 2030 г., е мнението на експертите.

Според Саймън Стийл следващите две години са "от съществено значение за спасяването на нашата планета".

"Все още имаме шанс да направим така, че емисиите на парникови газове да бъдат намалени с ново поколение национални планове за климата. Но ние се нуждаем от тях сега", каза той.

По време на събитие в "Чатъм хаус" в Лондон, Стийл заяви, че страните от Г-20, които заедно са отговорни за 80 % от световните вредни емисии, спешно трябва да се активизират.

Основната задача на тазгодишните преговори на ООН за климата е страните да се споразумеят за нова цел за финансиране на борбата с изменението на климата и да се подкрепят развиващите се страни.

Стийл каза, че повече средства за борба с изменението на климата трябва да се предоставят чрез опрощаване на дългове, по-евтино финансиране за по-бедните страни, нови източници на международно финансиране, като например данък върху емисиите от морския транспорт, а също реформи в Световната банка и Международния валутен фонд, които провеждат годишните си пролетни срещи този месец.