Бил Браудър е американско-британски бизнесмен. Той оглавяваше инвестиционния фонд Hermitage Capital. Руският адвокат Сергей Магнитски защитаваше интересите на Браудър, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда. Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара, бе арестуван и почина в затвора през 2009 г., като се твърди, че е бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ. Бил Браудър е главният лобист за приемането на „Закона Магнитски“ в САЩ.

В отговор Кремъл го обвини, че стои зад убийството на Магнитски, и други хора, обяви го за издирване и го осъди на 9 години лагер.

Браудър гостува в Европейския парламент в Брюксел и бе съорганизатор на дискусията „Политическите заложници на Путин“.

Преди 5 години, пак в ЕП,той даде интервю на Клуб Z, в която заяви, че се опасява да пътува до България, "защото тя е вероятно много близка с Русия."

- Г-н Браудър, доволен ли сте от приетия от ЕС Глобален санкционен режим за нарушения на правата на човека, често наричан европейският „Закон Магнитски“?

- Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не включва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон “Магнитски” в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последствия. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща по време на мандата й това да бъде променено и поправено, но не се случи. А трябва да стане в бъдеще в Европа.

- Ще лобирате ли за тази промяна?

- Разбира се.

- Как?

- Както съм го правил винаги. Като работя с Европейския парламент и с отделните страни членки. Проблемът, който трябва да бъде оправен, е очевиден. Той трябваше да бъде оправен отдавна.

- Работите ли вече със страни членки?

- Да.

- А с България?

- Не работя с България.

- По каква причина?

- Не познавам български политици. Но мисля, че България не е добър пример, след като имаме такива, които са санкционирани по американския закон "Магнитски“. Доколкото разбирам, един дори беше в кабинета. (Явно Браудър има предвид бившия финансов министър Владислав Горанов. Министър, но по-отдавна, бе и Румен Овчаров – б.р.)

- Преди пет години разговаряхме с вас пак тук, в Европейския парламент. Тогава заявихте, цитирам: "Не съм пътувал до България, не знам дали пътуването ми дотам би било безопасно. Защото тя е вероятно много близка с Русия." Имате ли все още такива опасения?

- Няма да пътувам до България, защото не ми прилича на страна, която изцяло зачита върховенството на закона.

- Бихте ли уточнили?

- За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия.

- Убеден ли сте, че това може да се случи?

- Не съм убеден, но мисля, че има известна вероятност. Ако се окажа обратно в Русия, ще умра. Дори да има малка вероятност да бъда изпратен в Русия, това означава, че ще умра. Не искам да се подлагам на такъв риск. Като дойда в Брюксел, знам, че белгийското правителство няма да ме изпрати в Русия. Но не съм сигурен, че и в България ще постъпят така с мен.

- По време на дискусията казахте, че според вас Борис Немцов е убит заради връзката му с приемането на американския закон "Магнитски". Можете ли да го докажете?

- Не мога. Но вярвам в това.

- Защо?

- Защото Путин мрази "Закона Магнитски" повече от всичко на света. Той направи свой външнополитически приоритет актът да бъде отхвърлен. След като бе приет, видяхме как той се опита да убие Владимир Кара-Мурза. И вярвам, че Борис Немцов бе убит по същите причини.

- Смятате ли, че "Законът Магнитски" е ефективен срещу диктатурата на Путин?

- Заради начина, по който Путин се разгневи заради него, знаем, че е полезен. След като законът бе приет през 2012 г., Путин ме преследва по целия свят. Иска да бъда арестуван и екстрадиран. Използва всички свои ресурси и енергия срещу мен. Знаем, че той мрази "Закона Магнитски", защото се използва за санкциониране на всички официални представители заради незаконното нахлуване в Украйна.

- Войната обаче все още продължава...

- "Законът Магнитски" сам по себе си не може да спре войната. Но адекватните доставки на оръжие, адекватното санкциониране на олигарсите и адекватните санкции срещу руския петрол вероятно ще отслабят властта му сериозно.

- Днес (вчера – б.р.) Съдът на ЕС реши де отмени европейските санкции срещу двама руски олигарси – Михаил Фридман и Пьотр Авен. Какво е вашето мнение?

- Жалко за това. Смятам, че санкционирането на олигарси е много важна част от процеса да се потърси отговорност от Русия за нахлуването в Украйна. И фактът, че сега вадят олигарси от списъка, е много лоша тенденция.

- Опасявате ли се, че и някои от санкционираните по "Закона Магнитски" в САЩ могат да спечелят дела в американски съдилища и да бъдат извадени от списъка?

- Не мисля, че това може да се случи.