Украинската Върховна рада прие днес на второ четене закон, който реформира правилата на мобилизацията така, че да позволят на Украйна да призове във въоръжените си сили още войници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че законът е особено важен за Украйна на фона на навлязлата в третата си година война с Русия.

Законът е приет след месеци забавяне и предложени хиляди изменения в първоначалната му версия, посочва Асошиейтед прес.

Очаква се законът да бъде утвърден от президента Володимир Зеленски. Окончателният текст все още не е публикуван на страницата в интернет на Радата. 

Приемането на закона изпраща „послание до партньорите ни, че сме готови да си върнем територията и че се нуждаем от оръжие“, каза депутатът Олександър Федиенко.

Депутатите работеха месеци над закона, който се очаква да бъде непопулярен сред обществото. Приемането му беше ускорено под натиска на военното ръководство при бившия главнокомандващ Валерий Залужни, който заяви че Украйна се нуждае от допълнителни 500 000 войници, за да попълни редиците на въоръжените си сили.

Украинската агенция УНИАН съобщи, че преди това депутатите в Радата са гласували премахването от законопроекта на нормите за демобилизация, приети на първо четене. Те предвиждаха уволнение от служба на военните, които общо са служили 36 месеца по време на действащото в момента в страната военно положение. Същевременно уволнението им трябваше да става в срокове, определени с решение на Щаба на върховния главнокомандващ.  

За премахването на въпросната норма от законопроекта за мобилизацията са гласували 227 депутати. Сега в закона за мобилизацията на Украйна вече няма определен срок за демобилизация на онези, които защитават страната от първите дни на пълномащабната инвазия на Русия.