Писателката Дж. К. Роулинг обяви, че няма да прости на актьорите, участващи в екранизацията на поредицата "Хари Потър", дори ако те решат да ѝ се извинят, съобщи Пи Ей Мидия/ДПА.

Даниъл Радклиф и Ема Уотсън се отрекоха от Роулинг, след като тя даде публичен израз на съмненията си около смените на пола и как това ще се отрази на каузата на борбата за права на жените. Тогава авторката на "Хари Потър" беше подложена на силна атака с обвиненията, че е трансфоб, последваха призиви да ѝ се отнемат награди. Тя отстоява позициите си и днес.

Думите на писателката са в отговор на въпросна потребител в Х. А поводът е задълбочен доклад на д-р Хилари Кас, която в продължение на няколко години изготвя проучване на здравните услуги и цялата организация около процеса при смяна на пола при деца.

Един от най-коментираните изводи в анализа е, че липсват достатъчно проучвания и доказателства за ефекта от употребата на хормони и други лекарствени средства, използвани при смяна на пола при деца. Както и че много по-важно е да се акцентира на психологическата и друга немедикаментозна или оперативна подкрепа.

"Известни личности, които подлагат на риск постигнатото от движението за правата на жените и използват платформите си, за да приветстват смяна на пола при деца, могат да запазят извиненията си за травмираните хора и уязвимите жени", написа Роулинг в отговора си на въпрос дали би простила.

Бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън е сред защитниците на Дж. К. Роулинг, наричайки я "модерна светица" на конференция на консерваторите в Канада през тази седмица. Според него повечето хора са съгласни с възгледите на авторката на "Хари Потър". Подкрепа тя има и от сегашния премиер Риши Сунак.

"Дж.К. Роулинг може би е човекът, насърчил най-много младите хора по целия свят да четат", коментира Борис Джонсън в сряда тази седмица. Според него писателката е била "демонизирана". "И между другото, това, което тя казва за трансджендър хората, си мисли тайно 95 процента от населението", каза още той.

От 2019 г. Роулинг е обект на критики заради вижданията си за трансджендър хората, включително от страна на почитателите си. През юни 2020 г. Радклиф, който играе в осемте филма от поредицата "Хари Потър", направи изявление през ЛГБТ организация за борба със самоубийствата на хора с различна сексуалност, в което заяви, че "трансджендър жените са жени и всяко различно твърдение руши идентичността и достойнството".

Радклиф каза още, че Роулинг "безспорно" трябва да носи отговорност за поведението си. През ноември 2022 г. Радклиф обяви, че е срещал много трансдеца, идентифициращи се с Хари Потър.

Ема Уотсън, която изигра ролята на Хърмаяни Грейнджър, и Рупърт Гринт, който изигра Рон Уизли в същата поредица, както и Еди Редмейн, участвал в поредицата "Фантастични животни" по произведения на Роулинг, също говориха по темата в този период. 

Уотсън написа серия постове в "Х" (тогава все още Туитър) през юни 2020 г. "Трансхората са тези, които твърдят, че са, и заслужават да живеят живота си, без да бъдат постоянно разпитвани и да им се казва, че не са това, което казват", гласеше една от публикациите на Уотсън. 

По-рано през този месец Роулинг, която живее в Единбург, се обърна към шотландската полиция с призив да я арестува за език на омразата. Поводът беше приетият противоречив закон за преследване на прояви на омраза като акцентът беше поставен върху реч на омраза срещу трансхора.

Полицията обяви, че не са предприети действия срещу авторката на "Хари Потър", припомня ДПА.