Беларуските власти осъдиха известна дисидентска рок група, като определиха бандата и тримата ѝ членове като "екстремисти" и ги осъдиха на две години поправителен труд, предават Асошиейтед прес и БНР.

Това е поредният случай на продължаващите от години репресии срещу инакомислието в Беларус, посочва агенцията. Членовете на Низкиз Александър Илин, Сяргей Кулша и Дмитри Халякин бяха обвинени, че са планирали и организирали действия в тежко нарушение на обществения ред.

През 2020 година, когато Беларус бе разтърсен от масови протести след спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко за шести мандат групата издаде песента "Правила", която се превърна в химн на протестите.

В допълнение към присъдата групата и музикантите са включени в регистъра на екстремистите, което на практика означава забрана на песните им, както и преследване на феновете им.

Ето и друга песен на групата, която може да се каже, че се родее доста с британците Keane и - меко казано - не изглежда особено застрашителна.