През 2019 г. американските регулатори забраниха на местните телекоми да ползват субсидии за купуване на китайски чипове - САЩ отдавна счита китайските производители за опасност за националната сигурност. 5 години по-късно Китай отговаря с подобна мярка, съобщи "Уолстрийт Джърнъл".

Китайското Министерството на индустрията и информационните технологии е пуснало заповед към държавните мобилни оператори, включително двата най-големи оператора в страната, да изтеглят чуждестранни чипове напълно - макар и постепенно, по заявен график.

Причината за това забавяне е проста - Поднебесната империя не можеше да произвежда нужните 5G чипове през 2019 г.. Отне години на компании като Huawei да разработят свои чипове, сравними с тези на американските компании и техните съюзници. Но пък Китайската комунистическа партия инвестира сериозно - с около 40 млрд. долара за вътрешната полупроводникова индустрия.

Наското Китай забрани и ползването на процесори на Intel и AMD в правителствени компютри, както и във всякакви държавни и правителствени производители. Точно тези две фирми ще пострадат най-много - Intel дължи 27% от приходите си през 2023 г. на китайски купувачи.