Нургюл Салимова записа петото си реми на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

С белите фигури в партия от осмия кръг - първи във второто завъртане, 20-годишната българка игра пет часа и половина с украинката Анна Музичик, преди на 120-ия ход двете да се съгласят да си поделят точката. Това е петото реми за Нургюл в надпреварата.

Тя има за какво да съжалява, тъй като водеше играта през цялото време, но това й предимство не успя да се материализира в решителен натиск и по-явен превес.

Единствената реална възможност, която се откри пред финалистката от последното издание на Световната купа, бе на 54-тия ход, в който тя трябваше да вземе с топа си кон на e5, за да получи печеливша позиция. Салимова обаче бе притисната от времето и пропусна този детайл, като взе фигурата с коня си. Или може би така реши, но ходът не подобри позицията й.

Нататък Музичук игра много солидно и не допусна грешки. Партията бе интересна и атрактивна за гледане, но личеше, че върви към реми, единствено сериозен пропуск на опонентките можеше да наклони везните.

С добавената половин точка шахматистка ни събра 3,5 точки, с които се нарежда на пето място в класирането при оставащи шест кръга. Музичук е седма с 3 т. 

Първата позиция се поделя с по 5 точки от рускинята Александра Горячкина и китайките Лей Тинцзие и Тан Чжони. Горячкина направи реми с другата рускиня - Катерина Лагно (4,5 точки), докато Тинцзие нанесе първа загуба от началото на турнира на Чжони. Хумпи Конеру (Индия) пък спечели срещу сънародничката си Вайшали Рамешбабу.

В днешния девети кръг Салимова ще играе с черните фигури срещу Лей Тинцзие, която е в серия от три поредни победи и от дъното се изстреля в челото на класирането.