Бившият министър на електронното управление Александър Йоловски, който бе едно от спорните имена при преговорите за съставяне на правителство, е станал съветник на служебния министър и негов доскорошен заместник Валентин Мундров (ГЕРБ).

Това заяви самият Йоловски в ефира на БНТ, където бе поканен с цел да разкаже за твърденията си от миналата есен, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и IT специалистът и депутат от "Демократична България" Божидар Божанов са му оказвали натиск на кого да възложи обществени поръчки. Както напоследък й стана навик на прокуратурата, протокол от разпита на Йоловски бе "лийкнат" - в случая към сайта "Гласове".

Автентични ли са показанията, бе попитан днес. 

"Много искам да дам пряк отговор, за съжаление има следствена тайна - нито мога да потвърдя, нито мога да отрека, че това е истински протокол", заяви Йоловски.

"Надявам се това разследване да завърши, защото аз самият губя търпение. Има много неща, които трябва да станат публични...", загатна.

Както е известно откакто Йоловски се оплакал на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" (по техните разкази) в навечерието на местния вот миналата година, обвиненито му назначи охрана от НСО. Днес стана ясно, че още се ползва с такава. Даже помоли камерите да не снимат държавния гард, който бе в студиото. По повода бе попитан дали не си придава тежест, както твърди съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Аз ако исках да си придавам тежест, щях да започна да говоря по показанията и тогава нещата щяха да станат тежки за някои хора...", отвърна новият съветник в е-министерството. - "Има една паралелна структура на власт, която се опитва да управлява изпълнителната власт извън структурите на Министерския съвет. Зад политическите сметки се крие кредит-дебит-салдо", заяви още, но не уточни.

Посочи само, че искал държавната "Информационно обслужване" да стане държавната ИТ фирма, в т.ч. защото търговоте, в които участва щели да са на по-ниска цена. Даде примери за това как негови предложения били възпирани от вече бившия финансов министър Асен Василев на ниво финансова обосновка, как "дали 5-6 милиона на една фирма" и др.

Защо не напуснахте през октомври (от когато датират показанията му) бе попитан още Йоловски.

На което отвърна, че не харесвал българската поговорката "Преклонена главица глава не я сече". Предпочитал скандинавската - високо вдигната глава меч не я достига. Нямало нищо да промени това, че вдигнал ръка да каже за нередности.

"Ако акд. (Николай) Денков искаше аз да напусна, можеше да предложи на парламента. Да напусна аз, означава, че имам вина. В случая аз съм жертвата", заяви.

В същото време твърди, че е казал на Денков, че "ако не желаят да работят с мен, ще се махна, не съм вкопчен в този пост". (Факт е, че бившият премиер отказваше да коментира случая "Йоловски" с мотива, че тече досъдебно производство. По думите му бе провел само един разговор с него след твърденията на останалите партии в НС, отправени в деня за размисъл, когато поиската и ЦИК да махне машинното гласуване и ЦИК впоследствие го направи. Не поиска оставката му, а и Йоловски не се оттегли сам, дори когато вече при преговорите за ротацията от ПП-ДБ все пак заявиха, че не го искат повече е кабинета. Той бе министър от квотата на обединението. От ГЕРБ обаче се възпротивиха, но в крайна сметка предложиха своя кадър в МЕУ зам.-министър Валентин Мундров да оглави министерството в кабинета "Габриел". При провала на ротацията служебният премиер от ГЕРБ Димитър Главчев избра Мундров, бел. ред.).

Така днес Йоловски разви тезата как няма проблем да сменя местоработата си и не се чувства изкушен от предложения (в контекста на предполагаемия протокол, в който се чете "оферта" от страна на Кирил Петков).

"В момента съм съветник на служебния министър Мундров", сподели за новото си назначение.