Нургюл Салимова стигна до ново реми на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто - с черните фигури срещу китайката Лей Тинцзие.

С това българката събра актив от 4 точки, докато съперничката й, която игра в последния мач за световната титла, е с 5,5 т. Тя бе записала три поредни победи до партията със Салимова.

Китайката и българката много интригуващо разиграха Защита Филидор и още в дебюта на дъската имаше интересна и сложна позиция. Тинцзие опита да бъде максимално агресивна от първите ходове, като предприе атака с пешките си на линиите g и h, заради което и дълго време не се реши да прави рокада. 

Положението на Салимова пък не бе лошо, но българката изигра един спорен ход (10-ия), което даде известна инициатива на световната вицешампионка. Тя обаче също допусна малка грешка на 16-ия. Това отслаби атаката й, изравни позицията и последваха размени на фигури, които не дадоха предимство на нито една от двете.

Така на 37-ия ход, след трикратно повторение, Тинцзие и Салимова се съгласиха на реми.

В десетия кръг Нургюл Салимова ще играе с белите фигури срещу индийката Вайшали Рамешбабу, която е последна в класирането с 2,5 точки. В деветия Вайшали загуби от водачката Тан Чжони, но индийката постигна единствената си победа до момента точно над Салимова в първата партия помежду им.

В класирането Тан Чжони е на върха с 6 точки, следвана от Лей Тинцзие и рускинята Александра Горячкина с по 5,5 точки. С четирите си точки Салимова е пета.