Временната парламентарна комисия за Нотариуса изслушва бившия главен прокурор Иван Гешев, който се яви на днешното й заседание. Настоящият и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и бившият главен Сотир Цацаров за пореден път не се явиха, за да бъдат изслушани.

Гешев заяви, че са му трябвали още 2 седмици на поста, за да арестува Бойко Борисов. На конкретен въпрос защо не е успял да го направи за 4 години, по време на които бе главен прокурор, той не отговори. Само каза, че е проявил смелост спрямо Борисов и за това му е бил организиран атентат.

"Вашата комисия няма никакъв смисъл, нито имате възможности, нито имате компетентности. Тук съм само от уважение към институцията Народно събрание, въпреки че от нея е останал само сградата.

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте. Единственият смисъл от днешното събеседване е вие да си направите предизборен пиар. Вторият смисъл е да се смачкат определени магистрати, което е тъжно.

Използваха ви като полезните идиоти. Очертава се предизборно шоу", каза Гешев, обръщайки се към шефа на комисията Никола Минчев (всъщност комисия за Нотариуса направи и най-висшият орган в съдебната система - ВСС, нищо че също няма разследващи правомощия, б.р. на Клуб Z).

Минчев отговори, че как работи парламентът не е работа на Гешев.

"Да не се връщаме на работата на вашата институция, когато я ръководехте вие. Докато вие бяхте начело на прокуратурата, разследванията ги правеха журналисти", изтъкна Минчев (може да се припомнят колко месеци отне преводът на страниците от Испания за "Барселонагейт" или пълното шиканиране на "Осемте джуджета", б.р. на Клуб Z).

Той също заяви, че Гешев прави предизборна кампания, тъй като вече е политик.

Попитан дали познава Мартин Божанов-Нотариуса, Гешев отговори: "Не, не познавам" (името на бившия главен прокурор бе посочено и изговорено дори от наследника му на поста Сарафов. Гешев реагира, като каза, че ще съди всички, но досега не се е чуло да съди Сарафов, б.р.).

По думите му, докато е бил на поста заместник-главен прокурор в Специализираната прокуратура, за която е отговарял, през 2018 г. е имало дело за група за измами, която е касаела Мартин Божанов-Нотариуса (но пропусна да каже как е завършило - например има ли успешно внесен обвинителен акт в съда, бел. ред на Клуб Z)..

"Докато бях главен прокурор, беше образувано дело за Петьо Петров-Еврото, който в момента се укрива", добави той (тук истината е отчасти, защото след 3 г. и половина мандат, това дело - както например хиперактивноста по "Барселонагейт", пачките и кюлчетата и пр., се случиха в последните седмици, след като вече на Гешев му бе пратен емисар да му иска оставката, ВСС се обърна срещу него и т.н. - бел. ред.).

Гешев каза, че знае неофициално от колеги полицаи за контрабанден канал. Той уточни, че като е бил главен прокурор, му е било казано, че този канал се пази от служебното правителство, в което Бойко Рашков е бил министър на вътрешните работи, а след това от "Продължаваме промяната - Демократична България" ( през целия си полумандат Гешев повтаряше, че няма право да научава и никога не е научавал данни по текущи разследвания, защото е незаконно и защото главният прокурор е само един администратор - б.р.).

По думите му този контрабанден канал, ще бъде "овладян"  от други хора, които са на власт. Гешев смята, че каналът е средство, за да се завладеят митниците и да може да се сложи нов главен секретар на МВР.

"Каналите се пазят от службите, а службите работят за политиците", изтъкна още той. 

В крайна сметка Гешев си тръгна преди да е завършило неговото изслушване.