Свидетелски показания са посочили, че и бившият главен прокурор Иван Гешев се е познавал с Мартин Божанов-Нотариуса и е ходил в прословутия му клуб SS. Това обясниха пред Клуб Z прокурорски изтоници, които предпочитат да не ги цитираме.

Любопитно е, че въпросните показания са дадени по "голямото" дело за организирана пестъпна група, което засега включва доскорошната шефка на СРП Невена Зартова, убития дилър на влияние Мартин Божанов - Нотариуса, адвокат и бивш съдия Велимир Атанасов, с когото Зартова имала връзка и др.

Те вече са обект на разследване по члена за организиана престъпна група (чл. 321 от НК), която според обвинителите е създадена с цел да се облагодетелства чрез принуди, заплахи спрямо магистрати, търговия с влияние и пр.

Любопитно е, че по това дело свидетелите са предимно магистрати - съдии и прокурори, но има и полицаи, казаха ни още нашите изочници. Твърденията  за свързаност на Гешев с покойния бандит тепърва ще се проверяват. А съвсем отделен въпрос е дали ще доведе до някакви последици, тъй като самото познанство или посещаването на даден ресторант, естествено, не са престъпления.

Борислав Сарафов преди дни замеси също публично Гешев с "групата" около Зартова и Нотариуса - по време на посещението си в Софийската районна прокуратура, където прати 21 върховни прокурори на пълна ревизия. Предшестеникът му пък реагира остро, като каза, че от този ден почва да съди всички.

Работата по въпросната ОПГ явно е "под пълна пара", той като в Софийската градска прокуратура работи екип от трима прокурори и токова селдователи. Но скоро той щял да бъде увеличен.

На директен въпрос - възможно ли е Гешев скоро да се окаже в кръга на обвиняемите, ни отговориха:

"Потенциално това е възможно."

Пред прекратяване е старо дело срещу Гешев

Затова пък според нашите източници към прекратяване върви другото известно поне в публичното пространство разследване срещу Иван Гешев. То беше за 3 деяния и обхващаше още периода, в който е главен прокурор: за ползването като "бащиния" на Регентската къща на Боровец, за това, че тайно е записал разговора си с члена на ВСС Йордан Стоев и за евентуален натиск над наблюдаващия прокурор по т. нар. "Барселонагейт".

Най-вероятно тази група обвинения води до задънена улица.

Що се отнася до Зартова, в програмата на прокурорския съвет за другата седмица се вижда, че е внесена за обсъждане втора поред дисциплинарка срещу нея - този път тя е свързана именно с деянията на посочената група, казаха наши източници.

Интересно е, че Висшият прокурорски съвет привиква за изслушване и Радослав Димов - апелативен прокурор на София. Както и Клуб Z писа, според показанията на представители на гръцкия бизнес у нас, върху които Нотариуса и Районна прокуратура са се стоварили по класическа схема за рейдърство, един от работещите за тях адвокати е получил обаждане от, човек, който се е представил за Димов. Офертата била, че може да реши главоболията на негоите клиенти - гърци.

Оказва се обаче, че тове е само част от историята. Въпросният адвокат е заявил, че гласът не е на прокурор Димов.

Паралелно с този "сюжет" тече разследване за престъпление по служба срещу един от четиримата прокурори от Районна прокуратура, които са образували през м.г. разследване срещу Петьо Еврото и негов приближен за група за принуда около "Осемте джуджета". Там също според прокурорския акт Невена Зартова е водила свидетели, оказвала е влияние по действията за разследване и хода на самото разследване. Делото бе прекратено в частта, че са изготвяли незаконни СРС, а една част, която касае Борислав Сарафов, бе пратена към Върховния касационен съд по новия механизъм за разследване на главния прокурор и негови заместници.

Наблюдаващият прокурор по това дело сам е привлечен като обвиняем.