Една от най-известните сгради в Копенхаген е в пламъци: историческата фондова борса. Един от министрите в Копенхаген обяви пожара за "датския случай "Нотр Дам".

Шпилът на сградата - една от най-старите и известни в датската столица - се е срутил, както и части от покрива. По данни на пожарната пламъците са обхванали около половината от сградата.

Пожарът все още не е овладян. Около 120 огнеборци и 60 помощници от въоръжените сили са в действие. По данни на полицията няколко улици и околността са отцепени.

Сутринта от сградата в близост до парламента се стелеше гъст черен дим и излизаха високи пламъци. Пожарникарите се опитваха да спасят първо историческите картини в сградата. Министърът на културата Якоб Енгел-Шмит заяви, че е трогателно, че дори минувачи са се втурнали да помагат на спасителните служби в изваждането на картините.

В старата борса се съхранява голяма колекция от произведения на изкуството, сред които е и творбата "От Копенхагенската борса" на П. С. Кройер.

На мястото на инцидента са пристигнали полиция, пожарна и бърза помощ. Няма данни за пострадали.

"Нашият собствен момент в Нотр Дам"

Датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен сравнява пожара с опустошителния пожар в Нотр Дам. Той написа в X:

"Ужасни снимки от Борсен. Толкова тъжно. Емблематична сграда, която означава много за всички нас. Нашият собствен момент в Нотр Дам."

Пожарът в парижката катедрала избухна преди почти точно пет години - на 15 април 2019 г. Покривът й бе почти напълно унищожен.

В момента сградата се реставрира

Причината за пожара в Копенхаген все още не е ясна. Фондовата борса е завършена през 1625 г. и сега в нея се помещава Датската търговска камара. Кулата, която изобразява четири преплетени драконови опашки, се смята за забележителност на града и е туристическа атракция.

В момента сградата е в процес на реставрация и затова е покрита със скеле. Целта на реставрацията е да се коригира неправилното обновяване на сградата през XIX в. и да се възстанови първоначалният вид на фасадата.

Част от двореца и министерството на финансите са евакуирани

Заради пожара са евакуирани части от датското Министерство на финансите и едно крило на двореца Кристиансборг. Там са разположени офисите на няколко депутати и журналисти. Полицията в Копенхаген предполага, че районът ще остане отцепен за известно време.