Китай и Германия искат да разширят икономическите си отношения. Това заявиха германският канцлер Олаф Шолц и китайският президент Си Дзинпин след срещата си в Пекин.

И Китай, и Германия зависят от своята промишленост и подкрепят свободната търговия. Индустриалните вериги и веригите за доставки са тясно преплетени, а икономиките са силно взаимозависими, каза китайският президент Си Дзинпин след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц. Шолц е на визита в Китай.

Канцлерът Шолц заяви, че иска да работи с китайското ръководство за подобряване на условията за германските компании на китайския пазар.

На срещата бе обсъдена и войната срещу Украйна. Си Дзинпин подчерта, че Китай не е нито страна, нито участник в нея. По принцип той подкрепя провеждането на международна мирна конференция, ако Русия и Украйна я приемат. Затова и китайското правителство застава зад плановете за такава среща в Швейцария.

Китай се смята за близък съюзник на Русия. Срещу китайските компании многократно са отправяни обвинения за доставка на т.нар. стоки с двойна употреба за Русия. Това са стоки, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели.

Преди началото на разговорите Шолц отново предупреди за последиците от войната в Украйна. Руската агресивна война и въоръжаването на Русия биха имали много значително отрицателно въздействие върху сигурността в Европа.