Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи „Политико“.

Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за „Брекзит“. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието се прекратява.

Решението е взето от властите в Брюксел поради опасността от безредици. Репортер от „Политико“ дочул споделил полицейски служител да съобщава това на организаторите.

Полицаите дошли малко преди Найджъл Фараж да се качи на трибуната и да произнесе реч. Тя била насрочена за 11 часа брюкселско време (12 часа българско).

Центърът „Кларидж“ бил третото място, където европейската десница поискала да се събере. Първоначално било планирано конференцията да се състои в зала „Консер нобл“. Оттам обаче отказали под натиска на кмета социалист на Брюксел Филип Клоз. След това организаторите се спрели на хотел „Софител“. Там обаче се намесил кметът либерал на община Етербек.

Преди идването на полицията в Центъра „Кларидж“ Емир Кир - кметът на община Сен Жос тен Нооде, съобщил по електронната поща за „Политпико“, че ще направи всичко възможно.

Според властите имало опасност да избухнат протести срещу сбирката и това да доведе до сблъсъци.

Конференцията е организирана от Фондацията „Едмънд Бърк“, която е десен мозъчен тръст.