Полша, Дания и Италия са трите страни, които могат да последват примера на Великобритания.

Така отговори днес на въпрос на Клуб Z лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж.

Той даде пресконференция по повод Брекзит часове, преди Европарламентът да гласува за Споразумението за оттегляне.

Клуб Z припомни думите на Фараж отпреди няколко месеца, че Брекзит е само началото и че това могат да сторят и други страни. Поинтересувахме се кои държави той има предвид.

Брекзитър номер 1 назова Полша, Дания и Италия, но изрично уточни, че няма предвид, че те непременно ще напуснат ЕС, И назова причините

„Начинът, по който поляците биват обиждани от хора като Франс Тимерманс (човекът, отговарял за върховенството на закона в предишната Еврокомисия – б.р.), е доста неприятен. Преди 30 години те бяха в комунизма. А сега са в система, която прилича на комунизма“, каза Фараж.

И припомни, че за първи път в допитване, направено преди три седмици в Полша, повечето хора са казали, че членството в ЕС носи повече негативи на страната им.

„Дания е много подобна на нас с икономиката си. Тя дори не се присъедини към ЕС в самото начало, а с нас през 1973 г. Тя дори не е в еврозоната. Ето защо тази страна е един възможен вариант.

Колкото до Италия, ако имаме следваща банкова криза, и на италианците ще им дойде твърде много“, продължи британският евроскептик.

И обобщи, че сигурното е едно – Брекзит началото на нова конфигурация в Европа.

„Ще ми липсва ролята на клоуна-злодей“

Макар да бе най-големият противник на ЕС във Великобритания, Фараж призна, че Съюзът ще му липсва. Причината е, че той е свикнал да бъде неговият „клоун-злодей“, или „този, който като се изправи, 500 души започват да дюдюкат“. Сега ще му липсва тази роля.

„Но въпреки носталгията ще отпразнувам факта, че волята на народа триумфира“, отбеляза Фараж.

На 31 януари той и останалите 72-ма британски депутати ще направят шествие от Европарламента до намиращата се почти под него гара „Люксембург“. Оттам те ще отпътуват към Южната гара в Брюксел и ще се качат на влака „Юростар“, който през тунела под Ламанша ще ги отведе в родината им.

Фараж обеща страхотно празненство в Лондон в петък следобед и покани всички на тях, макар времето да обещава да бъде „английско“, т.е. дъждовно.

Той си припомни как за първи път е влязъл в Европарламента след избирането му за депутат през 1999 г. И още тогава разбрал, че европейският проект не е за Великобритания, че тя е нещо като „квадратно колче в гръгла дупка“. Този идиом означава човек, непригоден за мястото, което заема.

Според лидера на „Партия Брекзит“ в ЕС постоянно се водили много битки за какво ли не – от рибарството до ролята на Съда на Европейския съюз.

„Сигурното е едно – в 23 часа британско време на 31 януари (полунощ брюкселско време – б.р.) напускаме ЕС. И няма връщане назад“, каза Фараж.

И заяви, че иска да бъде напълно ясен в чувствата си:

„Обичаме Европа, но не желаем ЕС“

Причина за това е случилото се през 2004 г. Тогава бе направен опит за създаване на Европейска конституция. Фараж припомни уверенията на председателя на Европейския конвент Валери Жискар д’Естен, че с това ЕС се привръща в глобална суперсила.

Макар и подписана от всички страни членки, Конституцията бе отхвърлена на референдуми във Франция и Нидерландия.

„Тогава преименуваха Конституцията на Лисабонски договор. И понеже е договор, а не конституция, той не трябваше да бъде подлаган на референдум. Такъв по закон бе необходим само в Ирландия. И ирландците гласуваха против само за да им кажат, че трябва да гласуват пак“, продължи първият брекзитър на Острова.

„И така разбрах, че евроинституциите не са демократични, а са не само недемократични, но и фундаментално недемократични“, обобщи той.

Втори референдум за Брекзит? Може, но...

Логично Фараж бе попитан защо се оказва, че във Великобритания е било правилно да се гласува 4-5 пъти за споразумение за излизане от ЕС, което до последно е било отхвърляно, а не е било правилно да се питат хората 3-4 г. след референдума за Брекзит дали са съгласни с условията на споменатото споразумение.

„Ние не гласувахме за споразумение, а за напускане. Това бе упражняване на пряка демокрация. Би могло да има втори референдум, но не и преди прилагането на резултатите от първия. Нямаше и обществен апетит за втори референдум“, отговори скептикът.

Независима Шотландия = Балкани

Накрая Фараж изрази и мнение за евентуално отцепване на Шотландия от Великобритания заради желанието на Шотландската национална партия (ШНП) провинцията да остане в ЕС.

„Ако ШНП реши да проведе кампания за независимост, ще уважа това. Защо не? Те могат да се превърнат в регион на ЕС, както и Балканите. Но това са изцяло фалшиви перспективи. Точно това се опитва да продаде на хората Никола Стърджън (лидерката на ШНП – б.р.), отговори Фараж.