180 ученици от 3 столични гимназии разгледаха днес с голям интерес Софийската районна прокуратура и Софийския районен съд. Денят на отворените врати бе по повод 145 години от приемането на Търновската конституция. Тийнейджърите от 8, 9 и 10 клас от Софийска професионална гимназия „Княгиня Евдокия“, 123 СУ „Стефан Стамболов“ и от Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Асен Златаров“ бяха посрещнати от зам.-председателя на СРС съдия Мария Дончева, съдия Николай Василев и прокурор Ралица Първанова.

Магистратите разказаха на учениците кога и къде е приета Търновската конституция, че конституцията е най-върховният закон. Обясниха им по какъв начин се променя и че скоро беше променена.

Магистратите говориха пред децата за принципа на разделение на властите, каква е ролята на трите власти, като обърнаха внимание на съдебната власт. Прокурор Ралица Първанова разказа на децата каква е функцията на прокуратурата, а съдия Николай Василев им обясни за функциите на съда. Двамата дадоха различни примери на престъпления, извършени от непълнолетни лица и обясниха на учениците след каква възраст носят наказателна отговорност.

По време на събитието децата засегнаха темата за известните личности, които бяха обвинени за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Магистратите им обясниха, че за тези престъпления законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ и призоваха учениците да не подражават на такива лица и да не взимат лошия пример.

Съдия Василев разказа на учениците за дело с участието на непълнолетно лице, което е продавало наркотици, а прокурор Първанова обясни, че дори носенето на „забранени вещества“ е наказуемо, съобщават днес от пресслужбата на СРС.