Разследването на контрабандните канали е разработвано повече от 9 месеца. Това каза шефът на ДАНС Пламен Тончев пред временната комисия в парламента, която разследва аферата в митниците. Той заяви, че не може да твърди, че бившият финансов министър Асен Василев е знаел за действията на шефката Петя Банкова.

Според Тончев задържаните Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов-Паскал, са имали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система. Срещу помощта в каналите, те им предоставяли скъпи подаръци. Организираната престъпна група успявала да работи на девет от най-важните гранични пунктове.

"В хода на работата е установено, че Марин и Стефан Димитрови разполагат със значително влияние с МВР. С Живко Коцев и други служители те поддържат контакт", каза Тончев.

Той обясни, че са създали контакти и с хора от Агенция "Митници". По думите му основната роля на Димитрови в контрабандния канал е да осъществяват контакт с хора на висши публични длъжности, с цел осигуряване на протекция. Той обясни, че е постъпвала информация за замесени митнически служители в тази схема.

Тончев заяви, че до месец април 2023 г. Петя Банкова е била служител на ДАНС и не е имала официален достъп до информация, касаеща дейността на Агенция “Митници”.

"Сигнали за противозаконна дейност към Банкова не е имало, не може да се каже по какъв начин е назначена за шеф на Митниците и с чии протекции се е ползвала", посочи шефът на ДАНС.

Тончев обясни още, че е знаел за контактите на Банкова с Димитрови, но като заместник-директор на митниците тя не е имала правомощия да осъществява действия в тяхна полза.

“Вече след това, като директор е подпомагала Стефан и Марин Димитрови. Не мога да кажа, че министърът на финансите е знаел за нейните действия”, заяви Пламен Тончев.

В Министерството на финансите (МФ) няма постъпила официална информация от партньорски служби да са изисквали промяна в ръководството на Агенция "Митници", както и не са регистрирани официални посещения в сградата на министерството. Това каза служебният министър на финансите Людмила Петкова на изслушването си във Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

На заседанието на комисията присъстваха Асен Василев, съпредседателят и заместник-председателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" Атанас Атанасов и Мирослав Иванов.

Петкова каза, че в сградата на МФ е имало посещения на ниво посланици от различни държави, но няма документирани теми на срещите, както и на тях не са присъствали експерти и директори от министерството, а само политическия кабинет.

Тя отбеляза, че е изискала същата информация от Агенция "Митници", откъдето по думите й също потвърждават, че не е постъпвала информация от партньорски служби за промени в администрацията и на провеждани срещи такива искания не са били поставяни. Петкова добави, че в Агенцията ежедневно постъпва оперативна информация от партньорски служби, свързана с разузнаването и разследването на нарушения и престъпления, съгласно компетентността на митническата администрация.