Парламентът включи, разгледа и прие оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, подадена преди месеци, като точка първа от програмата за работа днес. Оставката бе приета, въпреки че междувременно Михайлов я оттегли. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира, че това прилича на диктатура.

Предложението за включването на точката в дневния ред дойде внезапно в началото на днешния ден от председателя на парламента Росен Желязков. То бе гласувано със 122 гласа „за“, осем – „против“ и 50 – „въздържали се“.

Това предизвика бурна реакция от парламентарните групи и най-вече в ПП-ДБ, откъдето обясниха, че Здравната каса ще остане без управител. То очевидно е част от процеса на овладяване на държавните институции от страна на ГЕРБ, който върви откакто бе назначено служебното правителство. 

В решението се посочва, че оставката е подадена на 1 декември 2023 г. поради лични причини, т.е. преди има-няма повече от четири месеца, но досега не се стигаше до нея.

ПП-ДБ веднага контрира с искане да се включи в гласуването и на оставката на подуправителя Момчил Мавров, която той депозира заедно с тази на Михайлов. Мавров е човек на ГЕРБ и очевидно замисълът на ГЕРБ и ДПС е той да поеме Касата при липсата на титуляр. По време на дебатите се разбра, че подуправителят вчера предвидливо е оттеглил оставката си.

Докато в пленарна зала течеше скандалът с тази изненада, Станимир Михайлов успя да оттегли оставката си. Това е станало в 10:12 ч., обявиха депутати от ПП-ДБ. Новината доведе до истерия ГЕРБ.

"Кой принуди Михайлов да подаде оставка?! Някой в тази зала му се обади! Това означава, че той е зависим. Ето така управлява мафията", бурно реагира от трибуната Костадин Ангелов, председателят на здравната комисия от ГЕРБ.

"Точно вие да говорите за мафия!", отвърнаха му от ПП-ДБ.

Хамид Хамид от ДПС пробва процедурно да върне нещата в замисления план, като обяви, че когато е включено решението в дневния ред, оставка е имало, следователно тя трябва да се гласува. ПП-ДБ възрази, че това не е така, защото в момента на гласуването оставка няма да има. Асен Василев предложи почивка, за да се изясни правно казусът и тя бе дадена.

След почивката дебатът тръгна в обичайно русло - оратори от "Възраждане" атакуваха "Продължаваме промяната - Демократична България" за това, че са върнали ГЕРБ и ДПС на власт. От ПП-ДБ  отвръщаха на хората на Костадин Костадинов, че точно те много пъти са подпомагали ГЕРБ и ДПС.

Асен Василев поиска дебатът да бъде прекратен, защото оставката на шефа на НЗОК е оттеглена. Това предложение обаче беше отхвърлено.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ настоя Михайлов да бъде допуснат до залата. На което Ангелов отговори, че оставката на шефа на Касата е била оттеглена в парламента от сътрудник на "Продължаваме промяната - Демократична България" и дори ще поиска графологична експертиза на неговия подпис.

При гласуването Михайлов все пак бе допуснат до пленарната зала. Това очевидно се случи с подкрепата на "Възраждане", което се разбра от подвиквания на депутати от партията.

Малко след гласуването Хамид направи искане за прегласуване. То бе отклонено от Желязков с мотива, че Михайлов няма да може да взема думата, а само да присъства на заседанието.

Скоро след това бе гласувана и самата оставка. Тя бе приета със 116 гласа "за", 56 "против" и без "въздържал се". Очевидно ГЕРБ и ДПС получиха подкрепа и от други партии, тъй като те имат общо 105 мандата.

Кирил Петков коментира, че това е поругаване на волята на председателя на здравната каса. И допълни, че председателят на парламента дори не е дал думата на Станимир Михайлов.

"Това вече започва да прилича на диктатура", каза Петков. 

На 29 юли Михайлов беше избран за управител на НЗОК с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС след дълга поредица от скандали и крайна договорка, според която ПП-ДБ получава шефа на Касата, а ГЕРБ - председателя на Сметната палата в лицето на Димитър Главчев (сега вече служебен премиер), както и разпределяне на тримата подуправители на БНБ между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. След което от ГЕРБ поискаха и постигнаха и подуправителят на НЗОК да бъде избиран от парламента, а не назначаван, както дотогава. Около избора на предложения от ГЕРБ проф. Момчил Мавров също се разгоряха големи скандали. През ноември м. г. Мавров все пак беше избран, но без подкрепата на ПП-ДБ. 

Ден по-късно и той, и Михайлов подадоха оставките си, които обаче не бяха разгледани от Народното събрание. Бюджетът на НЗОК за тази година е над 8 млрд. лв.