"Ние ще сезираме Конституционния съд възможно ли е Народното събрание да освободи някого, който не иска да бъде освободен, без никакви други мотиви."

Това обяви депутатът Васил Пандов от ПП-ДБ в изявление в кулоарите на парламента след скандала около оставката-неоставка на шефа на НЗОК Станимир Михайлов. Точката за предсрочно прекратяване мандата на управителя на НЗОК във връзка с подадена от него оставка на 1 декември 2023 г. беше включена за разглеждане по предложение на председателя на парламента Росен Желязков. В хода на дебата от ПП-ДБ съобщиха, че Михайлов е оттеглил своята оставка и такова заявление е било депозирано в деловодството на Народното събрание. Но въпреки това мнозинството гласува той да бъде освободен.

Според Пандов случаят много напомня на този с Цветан Цветков, който бе освободен от парламента като председател на Сметната палата в началото на миналата година. През юни Конституционният съд със свое решение обяви за противоконституционно решението на Народното събрание. 

"Това, което се случи днес е гласуване на акт, който е оттеглен", добави още Пандов.

С освобождаването на управителя на НЗОК управлението вече е еднолично в подуправителя на ГЕРБ и ДПС. 

„Именно издигнатият и избран подуправител, кандидатура на ГЕРБ-СДС, подкрепена от ДПС, е депозирал вчера оттегляне на своята оставка. Сутринта точката без обсъждане на председателски съвет се включва изненадващо от председателят на Народното събрание без дебат в дневния ред“, каза Пандов. 

"Оттеглянето на моята оставка е мой личен акт и тя е главно поради това, че условията, заради която я подадох не бяха спазени. Подписът категорично е мой, аз просто дадох оставката на момчето, което я внесе в деловодството на Народното събрание", каза Станимир Михайлов в кулоарите на Народното събрание в отговор на обвинения от Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Обясни, че за него най-странното е било, че е бил допуснат до залата, но не му е била дадена възможност да говори.

"И още по-странното е, че никой не говори за това каква работа е свършена и какво предстои да се свърши в Здравната каса, а всеки говори само за политики и прави лични нападки", допълни Михайлов.

„Подадохме оставка, защото така ни приканиха, за да бъде изработена нова процедура, по която да бъдат избрани управител и подуправител. Тогава ни поканиха политическите партии и ние се съгласихме. Аз дойдох като експерт и си тръгвам като такъв. Не съм член на никоя партия“, припомни той. 

ПП-ДБ мисли да иска оставката на шефа на НС

"Замисляме се дали да не поискаме оставката на председателя на парламента Росен Желязков."

Това коментира по казуса и съпредседателят на ПП Кирил Петков пред журналисти. 

На въпрос за вота на недоверие към служебното правителство, иницииран от "Възраждане" и БСП, Петков посочи, че с удоволствие биха го подкрепили, но проблемът бил, че не е конституционно обоснован.

"Ние в момента мислим всички изслушвания на министри да не спрат дори по време на кампания. Второто нещо, за което се замисляме, е след днешните действия дали да не поискаме оставката на председателя на Народното събрание", заяви Петков.   

По думите му поведението на Желязков, който е допуснал гласуването на оставката на управителя на НЗОК, е достатъчно основание да му се поиска оставката.