Нова група авторитарни държави работят заедно, за да разрушат основания на правила международен ред, да прекроят картите на различните континенти и да доведат демокрациите до разпад.

За това предупреди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч на Европейската среща за отбрана и сигурност в Брюксел.

Последният знак за намерението на този съюз е атаката на Иран срещу Израел през уикенда, изтъкна тя:

„Само времето и историята ще ни кажат дали това бележи окончателна повратна точка. Но това, което вече можем да видим, е, че тази атака бележи завой към открита конфронтация. И тя ни показва природата на съвременната война. Използваните оръжия бяха повече на брой и по-мощни от тези, които бяха използвани преди от съюзниците на Иран.“

И припомни, че при нападението са били използвани 185 дрона и близо 150 крилати ракети и ракети „земя-земя“. Според нея това нападение е „поредното земетръсно събитие на нашето поколение“.

„Втората поука е природата на отбраната. Наистина е забележително колко ефективно и бързо системите за отбрана успяха да прехванат виртуално всеки отделен дрон и ракета. Но това не е чудо. А по-скоро показва истинската стойност на постоянните дългосрочни инвестиции в модерни отбранителни способности и технологии“, продължи председателят на ЕК.

По думите й всичко това доказва и колко е ценно изграждането на партньорства и сътрудничеството със съюзниците. Като държави с централна роля Фон дер Лайен изтъкна САЩ, Великобритания, Франция и други. Но не трябвало да бъде пренебрегван и приносът на арабските държави в региона към избягването на по-големи щети.

„Тази атака не трябва да бъде разглеждана изолирано. Това е поредният сигнал за намеренията на авторитарния съюз. Бруталната война на Русия срещу Украйна е в третата си година и е по-интензивна отвсякога. Северна Корея доставя една след друга пратки с артилерийски снаряди за Русия. Ирански дронове летят всекидневно над украинските градове. Иран дори помага на Русия с технологията и производството, от които тя има нужда, за да прави тези дронове на своя територия. В по-широк смисъл виждаме изтичане на модерни оръжия, което досега винаги бе в ръцете на държавите. Недържавни групи като хусите са въоръжени с оръжия по нови технологии, за да нанасят неописуеми щети“, описа Урсула фон дер Лайен ситуацията.

Време е Европа да се събуди по въпроса за отбраната и сигурността, кагегорична бе тя. На карта са заложени свободата и благоденствието на континента. Затова трябва да се действа в съответствие с променящата се обстановка на сигурността.

ЕС трябва да започне да работи за бъдещето на своята архитектура на сигурността.

„Като част от това ще има основни действия, които винаги ще бъдат в ръцете на страните членки. Те винаги ще носят отговорност за своите войски и всички свързани с това решения – от набирането но обучението, от доктрината до разполагането. Но Европа има инструменти и отговорности в сфери, които са критични за нашата сигурност. От единния пазар до изследванията, от иновациите до индустрията и много още“, каза Фон дер Лайен.

Но европейският суверенитет никога няма да бъде за сметка на партньорите и съюзниците на ЕС, увери тя. Няма да бъдат засегнати важността и необходимостта от съюза с НАТО. Но по-суверенна Европа, специално в сферата на отбраната, е жизнено важна за укрепването на НАТО.

Фон дер Лайен смята, че работата на европейско ниво трябва да се гради около три приоритета – готовността, инвестициите и партньорствата.

„Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е невъзможна. Трябва да бъдем подготвени. И това започва от спешната необходимост да преустроим, да попълним и да трансформираме въоръжените сили на страните членки“, е мнението на Фон дер Лайен.

Европа трябва да побърза да се стреми да разработи и произведе оперативни способности, които ще печелят битки. Капацитетът на отбранителната индустрия трябва да бъде основно променен през следващите пет години.

„А в сърцето на това трябва да има един прост принцип – Европа трябва да харчи повече, да харчи по-добре, да харчи по европейски“, посочи Фон дер Лайен.