Не може зам.-председател на партия да бъде служебен министър. Това каза президентът Румен Радев в първия си коментар по повод исканите от служебния премиер Димитър Главчев промени в кабинета. Главчев предлага за дипломат №1 Даниел Митов (ГЕРБ). Иска и смяна на земеделския министър Кирил Вътев.

"Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредното доказателство за провала на конституционната реформа. И в стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в конституцията всъщност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства", коментира президентът.

И допълни:

"Вече виждате как от партийни събрания се разпорежда, как е заплашван министър-председателят. И аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства".

По думите му за външния министър е станало ясно откъде идва заръката,

"Но кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и като доказан мениджърски опит в областта? Не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е изобщо през ден да сменяме министър? Така объркваме и обществото, и бизнеса, и партньорите", каза още Радев.

Президентът отново заяви, че няма да се бърка в състава на служебния кабинет, но ще настоява и премиерът да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равноотдалечен от всички партии.

"В петък ще поканя г-н Главчев да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии", поясни държавният глава.

В страната има достатъчно подготвени дипломати с евроатлантическа ориентация, които могат да поемат поста външен министър, и които да отстояват външнополитическия курс на България, коментира още Радев.

Президентът отново изрази ангажираност да не допусне конституционна и управленска криза, въпреки, по думите му, "неуместните промени" в основния закон.