„Ще кажа следното, което казах и когато приех мандата. Ще изпълня задълженията си по конституция и съм го направил. Дал съм моите предложения за издаване на указ. Повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по конституция.“

Това заяви пред български журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев. Той пристигна за участие в започващия днес двудневен специален Европейски съвет – среща на върха на лидерите на страните от ЕС.

Така Главчев отговори на атаката на държавния глава, според когото не може служебен министър да бъде зам.-председател на партия. Радев имаше предвид предложения за външен министър Даниел Митов.

„Предложенията са изцяло мои“, твърди Главчев.

Във времето те обаче интересно съвпаднаха с изисквания, дори леко заплашително на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през партийния актив в район "Подуене" в София. Днес Борисов също обяви, че това било "абсолютно съвпадение".

Освен искането за нов дипломат №1, Главчев явно имаше предвид и предложението за смяна на земеделския служебен министър Кирил Вътев.

„Просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания. Само че те бяха последствие от разговорите, които проведох, и това не е трудно да се провери.  Закъснението в 22 часа вечерта при първото ми предложение (за Даниел Митов – б.р.) се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента, защото смятам, че така е коректно“, продължи премиерът.

Той допълни, че Радев бил запознат и с двете промени.

„Очаквам той да направи своята стъпка по конституция, защото, както казах и на първото заседание на Министерския съвет, България не може да бъде в режим на изчакване. Два дни са твърде много. Изборите са на вратата“, каза още Главчев.

Той изтъкна, че МВнР има много сериозна роля при организиране на изборите. Премиерът няма доверие на двамата министри, които е предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, на които той иска:

„Аз искам непрекъсната комуникация и бързи решения. Това се отнася за всички министри. Наистина нямаме време за изчакване.“

Главчев бе попитан - "Кой е партийният началник, чийто щения изпълнявате, според думите на президента?".

„То е ясно и не е трудно да се провери, че разговорите, които бяха за промяната, се случиха доста преди изказването на партийно събрание. На което и да е партийно събрание, който и да би се изказал, не би оказал никакво влияние“, продължи да твърди Главчев по повод "съвпаденията".

Иначе по всички въпроси той бил готов да продължи комуникацията с президента. Това били най-вече въпроси, които се отнасят към доброто бъдеще на българските граждани.

„Когато приех мандата, казах също, че нямам да се отклоним от европейския път на развитие на България, и ще го спазвам“, завърши Главчев.