Лидерите на страните членки на ЕС решиха да наложат санкции срещу Иран, съобщи председателят на Европейския съвет Щарл Мишел.

Той говори в края на първия ден от специалния Европейски съвет в Брюксел.

Идеята е санкциите да бъдат насочени срещу компаниите, произвеждащи дронове и ракети, уточни Мишел. Предстои тя да бъде обсъдена от Съвета на ЕС, т.е. от страните членки.

„ЕС осъжда атаката на Иран срещу Израел и потвърждава пълната си солидарност с израелския народ и ангажимента си към сигурността на Израел и на региона. Европейският съвет призовава Иран и неговите съюзници да прекратят всички атаки и призовава всички страни да упражнят максимално въздържане от всяко действие, което може да засили напрежението в региона“, се казва в заключенията на Европейския съвет.

Същевременно ЕС се ангажира с незабавното прекратяване на кризата в ивицата Газа, заявяват държавните и правителствените ръководители. Те настояват за изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, включително чрез прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници, както и осигуряването на пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ за нуждаещите се от нея палестинци.

Лидерите обръщат специално внимание и на ситуацията в Ливан. ЕС смята да засили подкрепата си за въоръжените сили на тази страна.

Същевременно Европейският съвет подчертава необходимостта от осигуряването на противовъздушна отбрана (ПВО) за Украйна, както и ускоряване на доставките на необходимата военна помощ, включително артилерийски боеприпаси и снаряди. 

„Не е въпрос на месеци, а на дни и седмици“, отговори Шарл Мишел на журналистически въпрос.

И увери, че всички заинтересовани страни полагат усилия доставките да бъдат извършени по-бързо. Той припомни, че за много кратко време в ЕС е увеличен отбранителният капацитет за производство. Проучва се дали е възможно да бъдат използвани повече от наличните запаси, най-вече тези в областта на ПВО.

Както и в заключенията на Европейския съвет преди месец, така и сега се отбелязва, че военната подкрепа за Украйна ще бъде осигурена с пълно зачитане на политиката на сигурност и отбрана на някои страни членки и ще бъдат взети предвид интересите на всички държави. Очевидно става дума за страни, които не са особено склонни да оказват военна помощ за Украйна като Унгария, а отскоро - и Словакия.

Отделна глава от заключенията е посветена и на Турция. ЕС има стратегически интерес от стабилност и сигурност в източното Средиземноморие и от развитието на взаимно изгодни отношения с Анкара. Затова ЕС придава специално значение на подновяването и напредъка на преговорите за уреждането на въпроса за Кипър.

Лидерите на страните членки са обсъждали и руската намеса заедно с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Това е станало в светлината на последните разкрития за съществуването на проруска мрежа за влияние и опитите на Москва да вербува евродепутати.

„Бихме искали да засилим наблюдението. Трябва да бъдем много по-бдителни, трябва много повече да си сътрудничим, да съберем инструментите, с които разполагаме – европейските институции, от една страна, но и националните власти, от друга“, каза Мишел.