Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов твърди, че служебният премиер Димитър Главчев се е обадил първо на него, за да му предложи поста външен министър. След това Митов се консултирал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Това номинираният от Борисов за нов (трети поред) външен министър в служебния кабинет зам.-шеф на партията заяви пред журналисти в парламента.

Митов посочи, че е готов да поеме поста на служебен външен министър. По думите му забавянето на назначаването на нов дипломат номер едно застрашава организацията на изборите в чужбина.

"Главчев се обади първо на мен. Разбира се, аз съм се консултирал с председателя на партията и получих подкрепата на Борисов. Но първият разговор е между мен и Главчев, който очевидно не е могъл да се сработи с външния министър Димитров и е търсил възможност в крайна сметка да гарантира ясна външна политика, опряна на ясен европейски и проатлантическип профил с човек, който ще следва тази политика", твърди Даниел Митов.

Според него ситуацията е тест за геополитическата ориентация на президента Румен Радев, защото е пределно ясно каква политика ще води той като външен министър.

"Ако държавният глава подпише указа за назначаването му, ГЕРБ може да излезе и да каже, че носи отворност за външната политика в служебния кабинет", каза Митов.

Според Митов подобна логика следват и промените в Конституцията - служебният премиер да търси политическа подкрепа от парламентарно представените сили. Затова той изрази разочарование от поведението на "Продължаваме промяната - Демократична България", които влизали в риториката на президента  - чие е това правителство и т.н., вместо да защитават конституционните промени. Според Митов при новата ситуация няма проблем зам.-шеф на партия да бъде служебен министър.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче няколко пъти заявиха, че тяхното първоначално прелдожение е било редовният кабинет да се преназначава като служебен. От ГЕРБ и ДПС обаче не са се съгласили на този вариант.