Няма промяна в българската позиция по въпроса за военната помощ за Украйна, заяви в отговор на въпрос на Клуб Z служебният прпемиер Димитър Главчев.

Той  говори пред български журналисти в Брюксел, където участва в специалния Европейски съвет – среща на върха на ЕС.

Лидерите на страните членки приеха снощи заключения с призива да се доставят в помощ на Киев колкото се може по-бързо системи за противовъздушна отбрана (ПВО) тип "Пейтриът".

"Предполагам, знаете дали България разполага с такива системи...

Веднага ви отговарям – ние подкрепяме всячески Украйна според възможностите ни. Няма промяна, казали сме, че поддържаме еврпопейската позиция", каза Главчев.

България обаче не разполага с такива системи.

Унгария и Словакия не са изразили противно мнение на това да бъдат доставени системи за ПВО, каза Главчев. Той бе попитан от Клуб Z дали Будапеща и Братислава са били против. Повод за въпроса бе изречението от заключенията, че "военната подкрепа за Украйна ще бъде осигурена с пълно зачитане на политиката на сигурност и отбрана на някои страни членки и ще бъдат взети предвид интересите на всички държави".

Главчев не можа да отговори на въпроса дали България е сред най-уязвимите страни за руска дезинформация в навечерието на европейските избори. Въпросът за руските хибридни атаки обаче бе сред темите, обсъдени от лидерите.

Служебният премиер увери, че се борим да не бъдем уязвими.

В двустранни срещи със свои европейски колеги той е разказал за ситуацията у нас. Те не следят какво става в страната ни, но са загрижени като цяло за европейските избори.

Накрая Клуб Z попита Главчев кой ще представлява България от името на външното министерство на Съвет „Външни работи и отбрана“, който ще се състои на 22 април в Люксембург.

"Остава да видим", отговори той.

Главчев предложи външния министър Стефан Димитров да бъде заменен от Даниел Митов, но президентът Румен Радев е против. Съветът в понеделник е изключително важен. Според информация на Клуб Z страната ще бъде представена от посланика ни в ЕС Румен Александров.