По време на посещението на германската външна министърка Аналена Бербок в Израел се твърди, че при закрити врата е избухнал остър спор с министър-председателя Нетаняху. Това е било предизвикано от снимки от ивицата Газа.

Според израелския новинарски канал Канал 13 германският дипломат № 1  и израелският министър-председател са имали остър спор заради кадри от ивицата Газа, които Нетаняху показал по време на разговорите в Йерусалим.

Твърди се, че кадрите са показвали, че на пазарите в ивицата Газа има достатъчно храна. Премиерът очевидно е искал да използва фотосите, за да докаже, че условията в изолираната крайбрежна ивица не са толкова драматични. Тогава Бербок е  изтъкнала глада на хората в крайбрежната зона и предложила да покаже на Нетаняху снимки на гладуващи деца на мобилния си телефон. Според Канал 13 тя е изразила ясна критика.

Хора на плажа

Подобно на почти всички международни партньори на Израел, германското външно министерство от седмици призовава правителството на Нетаняху да допусне повече доставки на помощи в ивицата Газа, тъй като там има опасност от глад поради затварянето на района от Израел. По данни на Световната продоволствена програма обаче броят на камионите с храна, които са влезли в ивицата Газа през март и април, е бил наполовина по-малък от този през януари.

Канал 13 твърди, че Нетаняху е "посъветвал" Бербок, че трябва да види снимки на пазари, а също и на хора на плажа, тъй като там нямало случаи на глад. Според репортажа Бербок го е помолила да не показва снимките, тъй като те не отговарят на действителността в Газа.

Твърди се, че ръководителят на израелското правителство на свой ред е отговорил гръмко, че снимките са истински и че Израел не показва измислена реалност като нацистите.

"Ние не сме като нацистите", казал той дословно.

През 1942 г. например нацистите карат филмов екип да заснеме пропаганден филм със сцени от ежедневието на варшавското гето. Твърди се, че след това Бербок е попитала Нетаняху дали иска да каже, че лекарите в ивицата Газа и международните медии не съобщават истината.

Кадрите с пазарните сергии, пълни с плодове и зеленчуци, бяха публикувани преди няколко дни от израелския орган "Когат", отговарящ за контактите с палестинците и хуманитарната помощ. Те показват пазари в северната част на крайбрежната зона, която е особено засегната от недостиг на храна. Според хуманитарни организации неотдавна там е пристигнала известна помощ.

Репортажът на Канал 13, втория по големина частен новинарски канал в Израел, предизвика голямо вълнение малко след публикуването си. По-специално изречението, че Израел не действа "като нацистите" предизвика голямо медийно отразяване и в Германния.

Федералното министерство на външните работи реагира двусмислено. Германският посланик Щефен Зайберт, който дълги години беше говорител на правителството на Ангела Меркел, преди да заеме поста си в Израел, направи публикация в платформата X. Според поста ключови моменти в репортажа са неверни и подвеждащи.

Но това не звучи като отричане. По време на работата си като правителствен говорител Зайберт се опитваше да обезсилва политически чувствителни разкрития с подобни фрази. По-късно често се оказваше, че неверни са само доста маловажни детайли в новинарските съобщения, но основната линия е правдива.

Според информация на „Шпигел“ германската страна всъщност е критикувала само някои аспекти от репортажа на Канал 13. Например Бербок не обвинява Нетаняху, че е фалшифицирал кадрите с претъпканите пазари в ивицата Газа - а че просто не отразяват реалността в голяма част от района.

По същия начин тя не е заявила, че всички два милиона жители на ивицата Газа страдат от глад. С изключение на тези подробности обаче, разказът за конфликта вероятно е до голяма степен точен.

Израелският министър-председател Нетаняху редовно използва драстични снимки и видеоклипове на политически срещи. Не е необичайно той да показва видеоклипове или диаграми в подкрепа на аргументите си. Не е ясно точно кои снимки от ивицата Газа е показал на Бербок. Съответните изображения обаче се разпространяват в социалните медии от седмици. Някои от тях са съвсем ясно разпознаваеми като подвеждащи, тъй като показват сцени от времето преди израелската военна операция срещу терористичната милиция „Хамас“. За други обаче ситуацията не е толкова ясна.

Кадрите на палестинци, къпещи се на плажа в Дейр ал Балах в центъра на ивицата Газа, за които Нетаняху говори по време на срещата си с Бербок, наскоро се разпространиха в интернет и в израелските медии. Очевидци разказаха пред Германската агенция по печата, че те са се разхлаждали в морето с оглед на настоящите високи температури, а също така се къпят в моерто, тъй като от седмици нямат вода.

В момента никой в Берлин не е в състояние да прецени какви ще са последиците от спора между Бербок и Нетаняху за германско-израелските отношения. Твърди се, че посланик Зайберт е потърсил диалог с израелското правителство веднага след спора.