Изцяло ново ръководство и председател са избрали от БСП в столицата, обяви лидерката на левицата Корнелия Нинова на пресконференция днес.

Очаквано, за лидер е избрана Диана Тонова - фаворитката на Нинова, единствената общинска съветничка, която не подкрепи председателят на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет и съответно избегна гнева на лидерката си.

"Дългоодумваните процеси в градската организация на БСП приключиха с днешната конференция. Партията се произнесе след провеждането на конференции във всичките райони на София. Днес партийните членове на конференцията, които са 147, избраха новото ръководство на Софийската организация на БСП. За председател на Градския съвет избраха Диана Тонова, а за председател на контролната комисия – Таня Найденова", заяви Нинова.

За Тонова са гласували 82 гласа срещу 63 за другата кандидатура. Нинова увери, че изборът бил "абсолютно демократичен".

"Надяваме се сагата в Софийската организация да е приключила. Чака ни сериозна кампания. Диана Тонова е единствената, която не гласува в Столичната община за сглобката. Държа се достойно и принципно, за разлика от останалите общински съветници", каза още Нинова.

Общинските съветници на левицата тогава посочиха, че има решение на колективния орган на Градския съвет на БСП да подкрепят кандидат-председателя на ПП-ДБ-СС - защото без него няма как СОС да заработи. Този аргумент на тогавашния председател на столичните социалисти Иван Таков бе игнориран, Нинова свали политическото си довери от общинарите, а Градският съвет на БСП днес бе сменен.

Нинова не пропусна да коментира и националната политика, като отбеляза, че вотът на недоверие към служебния кабинет е внесен в НС. По повод ситуацията с външния министър отбеляза:

"Дали е Даниел Митов или Главчев, това е Борисов. Все едно си назначаваме Борисов за външен министър, защото и двамата са ярки лица на ГЕРБ. Т.е. ГЕРБ ще прави изборите в чужбина. Естествено, че не сме съгласни с това."