Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава ръка на напусналите столетницата. Партията предлага обединение на 25 формации от левия спектър.

От „Позитано“ 20 подготвят кръгла маса за изграждане на алтернатива на статуквото и модерна лява политика, и за споразумения за взаимни действия с бъдещите си съюзници.

„Това ще бъде съчетано с отбелязване на празника на труда 1 май в Борисовата градина и се надяваме да е началото на широко ляво обединение. Търсим съюзници, подаваме ръка и ще видим на 1 май какво ще се случи.

Членовете на „Левицата“ са наши бивши другари и към тях подновяваме поканата си за завръщане в БСП. Нека те подновят членството си, добре дошли са“, каза Никова, цитирана днес от бТВ.

„Одобрихме окончателно платформата си за европейските избори, която премина през обсъждане във всички наши структури, беше приета на конференции и накрая в Националния съвет. Шест принципа и десет конкретни теми са залегнали в платформата", посочи още лидерката на БСП.

Партията прие днес и критериите и принципите за издигане на кандидатите за народни представители на 50-ото Народно събрание.

„Залагаме на хора с обществен опит и авторитет, високи нравствени качества, висше образование и експертен опит в различни професионални области, комуникативност, социална чувствителност, възможности и желания за работа в колектив, заяви тя. Подреждането на листите от Националния съвет ще бъде на 27 април“, подчерта Нинова.

Професионалисти със сериозни качества и висок морал. Така описа кандидатите за евродепутати, които БСП ще избере преди днешния форум на социалистическата партия и Филип Попов, член на Националния съвет.

"С чист морал хора, експерти, разбира се, всеки в своята област, икономика, право, медицина, да приемат политиките на БСП. Сега ще приемем платформи за предстоящите избори - както европейските, така и тези за национален парламент. Ние винаги приемаме политики - нещо реално за хората, не се занимаваме със скандали, които тресат, вече разглобената сглобка", коментира Попов, цитиран от бТВ.

Връзката между двата парламента е много важна, изтъкна Румен Гечев. Затова трябва да има добър синхрон между българските представители в Брюксел и националния парламент, каза той.

"Много от решенията, които взима националният ни парламент, се съобразяваха с европейски директиви и правила. Ние някак си българите досега подценяваме това, което се взима като решение в Брюксел.

Ще ви дам примери - нива на акцизи, системи на данъчно законодателство, субсидии за селското стопанство, проекти за възстановяване, устойчиво развитие, тоест ние трябва да си свършим работата в Брюксел първо, тъй като там задават параметрите, където националните парламенти в рамките на параметрите вземат решения", каза Гечев (той беше министър в кабинета на Жан Виденов - б.р.).

На пленума се очаква още лидерът на БСП Корнелия Нинова да направи отчет за работата на парламентарната група и окончателно да бъде утвърдена предизборната платформа за европейските избори, след като са обобщени всички предложения от структурите на партията.

Социалистите ще приемат критерии за номинация на народни представители в 50-ото Народно събрание.