Няколко дни след ареста на двама заподозрени руски диверсанти германските власти арестуваха тази сутрин още трима души по подозрение в шпионаж. Този път става въпрос за Китай.

Арестите са извършени в понеделник в Бад Хомбург в Хесен и в Дюселдорф. Федералният прокурор Йенс Ромел обвини двама мъже и една жена, че са се извършвали "агентурна дейност" в полза на Китай. Твърди се, че те са основали фиктивно дружество и са възнамерявали да си сътрудничат научно с германски университети, за да получат важна военна информация и да я предадат на Китай.

По-конкретно се твърди, че главният обвиняем Томас Р. е извършвал тези дейности заедно с една семейна двойка от Дюселдорф. Според разследващите на заден план е стоял агент на китайското Министерство на държавната сигурност. Твърди се, че тримата души са знаели, че работят за китайската държавна сигурност. Партньорите им за сътрудничество в германските университети обаче очевидно не са знаели за това.

Шпионажът е най-голямата заплаха за икономиката

Според разследващите вече е било осъществено сътрудничество с технически университет в Източна Германия и се подготвяли допълнителни проекти. Твърди се също, че чувствителна информация вече е била предадена на Китай - включително информация за високопроизводителен двигател, подходящ за бойни кораби. Освен това се твърди, че е осъществена доставка на така наречените стоки с "двойна употреба", които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели и попадат в обхвата на Закона за външната търговия и плащанията.

Шпионажът от страна на Китай с цел получаване на икономически предимства, но също така и на военните тайни служби, се счита за една от най-големите заплахи за германската икономика и университети. Интересното в настоящия случай е, че не се твърди, че опитът за шпионаж е извършен директно от китайците, а че очевидно чрез обвиняемия е вкарано подставено лице. Днес и утре двамата мъже и жената ще бъдат изправени пред съдия-следовател във Федералния съд, който ще реши дали да ги задържи под стража.