Организирана престъпна група, която се е занимавала с изнудвания и заплахи за живота най-вече на шофьори на ТИР, е обвинена от прокуратурата. Инициалите на лидера на ОПГ, спуснати от държавното обвинение, са Г. В.

Според местни медии става въпрос за Господин Вълев - Динко, известен със своята "нетърпимост" към бежанците, които "ловуваше" край границата и не само.

Мъжът, който се явява нещо като символ на псевдопатриотарството, вече има обвинение за издевателства над просяк, но има и стари прояви.

От октомври, 2021 г., до днес...

"... участниците в групата са принудили и направили опит да принудят различни лица да извършат действия противно на своята воля. За целта са използвани заплахи за живота, здравето и имуществото на пострадалите, в резултат от което единият от пострадалите е претърпял финансова щета, а по отношение на друго пострадало лице, деянието е останало недовършено

Обвиненията са по членовете за изнудване - включително по по-тежката квалификация.

Според медии - изнудвани са собственици на тирове, претърпели катастрофи или други произшествия, като първоначално фирмата на Вълев за репатриране на камиони им искала една сума, но впоследствие ги е рекетирала за по-голяма.

След искане на прокуратурата двамата му обвиняеми съучастници са в ареста с решение на съда. Динко особено доблестно е постъпил в болнично заведение, но "е изготвено постановление за привличане към наказателна отговорност, което ще му бъде предявено след подобряване на неговото здравословно състояние".

Ето и цялото съобщение 

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за изнудване

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност Г.В., С.К. и Г.Г. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, която е структурно обособена, а ръководител е Г.В. Тя е създадена с користна цел, за да върши съгласувано престъпления на територията на страната. Организираната престъпна група е действала за времето от м. октомври 2021 година до 16.04.2024 година – престъпление по чл.321, ал.3, т.2 от НК.

По време на разследването е установено, че участниците в групата са принудили и направили опит да принудят различни лица да извършат действия противно на своята воля. За целта са използвани заплахи за живота, здравето и имуществото на пострадалите, в резултат от което единият от пострадалите е претърпял финансова щета, а по отношение на друго пострадало лице, деянието е останало недовършено  - престъпления по чл.214, ал.2, т.2 и т.3, вр. чл.213а, ал.2, т.3 и т.4, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Спрямо С.К. и Г.Г. обвиненията са предявени. Внесено е искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на тях, което е уважено от Окръжен съд-Ямбол.

По отношение на Г.В., който е настанен в болнично заведение, е изготвено постановление за привличане към наказателна отговорност, което ще му бъде предявено след подобряване на неговото здравословно състояние.