България е готова да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения и бойни санитари от Украйна.

Това заяви в Люксембург министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той участва в Съвет „Външни работи“. Този път, освен първите дипломати на страните членки на ЕС, участват и министрите на отбраната.

На ниво външен министър страната ни е представена от посланика ни в ЕС Румен Александров.

„България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника, обучение и изграждане на капацитет с цел укрепване на отбранителните ѝ способности", увери Запрянов.

Той информира колегите си за доставената военна помощ през миналата година, която продължава и сега. На базата на наскоро извършен преглед ще бъдат определени допълнителни количества излишно въоръжение, което ще бъде доставено на Украйна.

Според него съществена роля ще има съвместното придобиване чрез обществени поръчки, свързано с производствения капацитет на отбранителната индустрия.

До края на май или до 1 юни ще бъде извършена първата доставка на снаряди за Украйна, събрани в рамките на чешката инициатива, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той допълни, че към тази инициатива са се присъединили много страни, но не назова имена.

Други държави са изразили готовност да участват в инициативата на Германия за доставка на способности за противовъздушна отбрана (ПВО).

Целите за повече системи за ПВО и снаряди калибър 155 сантиметра остават най-важните цели за ЕС.