България ще предложи да обучи 60 украински военни санитари.

Това стана ясно от думите на министъра на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов. Той говори след заседанието на Съвет „Външни работи (отбрана)“ в Брюксел.

Днес бе даден официално стартът на Мисията на ЕС за военна помощ за Украйна (EUMAM или МВПУ).

Стоянов предложил у нас през годината да има 4 модула с по 15 обучаеми за военни санитари. Служебният министър се съобразил с военната експертиза.

„Мисля, че имаме добри дсеспособности във Военномедицинската академия (ВМА) и ще ги използваме, за да помогнем на украинската страна“, каза той.

Решението за военна помощ от ЕС за Украйна е взето с пълен консенсус от страните членки, без нито една от тях да изрази резерви, уточни министърът в отговор на въпрос на Клуб Z.

Стоянов декларирал включването ни в мисията съгласно решенията на Народното събрание и Министерския съвет от миналата седмица. Страната ни ще участва със състав и предоставяне на оборудване за обучение на украинските въоръжени сили.

„Какво точно оборудване, не мога да коментирам, предстои изясняване. Надявам се до края на седмицата да бъде завършен анализът, а другата седмица да имаме решение на МС, за да предоставим информацията на парламента за вземане на информирано решение за предоставяне на оборудване както на мисията, така и на Украйна“, каза Стоянов.

Нидерландия не е в състояние да предостави на България самолети Ф-16, отговори министърът на отбраната на журналистически въпрос. Такъв отговор е даден още през юни в отговор на писмо от българска страна.

В момента обаче Нидерландия има готовност да обучи наши пилоти на Ф-16. Министър Стоянов е получил такова уверение от колежката си Кайса Олонгрен.

Колкото до МиГ-29, които са на въоръжение в нашата армия, се очаква първо да осигурим ресурс, за да се върнат в нормална летателна подготовка до края на 2023 г. Димитър Стоянов е скептичен, че ще можем да ги поддържаме след това.

За старта на Мисията за военна помощ за Украйна стана ясно още вчера, на Съвет „Външни работи“ с участието на външните министри от страните членки. Неин командир ще бъде френският вицеадмирал Ерве Блежан – шеф на силите на ЕС за военно планиране и провеждане на операции.

Съветът на ЕС одобри помощ в размер на 16 милиона евро за подпомагане на изграждането на способности на украинската армия от мисията. Помощта е в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ).

Мисията е неизпълнителна и е с продължителност 24 месеца.