Парламентарната комисия, която трябва да "намери" митичната "пътна карта" за "Турски поток" ще проведе утре заседание. Но не и по дневния ред, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България" и БСП, а по такъв, определен от посочения от председателя на Народното събрание от ГЕРБ - Росен Желязков депутат, който да води заседанието - Рамадан Аталай (ДПС).

Това се разбира от внесеното от ПП-ДБ и левицата искане и последвалото решение на Желязков. И без изненади - вариант две е доста по-беззъб за ГЕРБ по темата.

Комисията се свиква по искане на 1/3 от нейните членове (т. е. Желязков не може да откаже). Но понеже няма председател, този на НС определя кой да води заседанието. Желязков е искал това да е Драгомир Стойнев (БСП), но тъй като той бил възпрепятстван, е назначил Аталай.

Това е предпоследната пленарна седмица на народните представители преди да се разпуснат в едномесечна предизборна ваканция, предшествана от великденска, считано от 3 май. 

Така от дясното обединение са поискали на заседанието да се разгледат следните три точки:

  1. Изслушване на министъра на енергетиката;
  2. Изслушване на Инспектората към Министерство на енергетиката;
  3. Изслувашване на организацията BG Elves, Илиян Василев и Фондация Антикорупционен фонд.

Както е известно, служебен министър на енергетиката стана вечният шеф на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, изиграл кючова роля в процесите при скорострелното изграждане на "тръбата", заобикаляща Украйна. Въпросната "пътна карта" никога не бе показана от ГЕРБ. Не само - не можаха да я открият у нас всички наследници на министрите на енергетиката на ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, подписала "картата" - и двамата сега именити депутати и говорители.

"Пътна карта" обаче откриха "българските елфи". И до днес автентичността на документите, прихванати от имейли на сътрудника на зам.-шефа на руската Дума Александър Бабаков Евгений Зобнин, не е потвърдена от ГЕРБ. 

"Пътната карта" вече е под земята (...). Това е златната кокошка на българския бюджет", настоя и днес партийният лидер Бойко Борисов, по чието време тръбата бе светкавично прокарана, по време на монолог пред актива в Софийско.

Вместо поисканите три точки обаче председателят за заседанието е разпоредил:

  1. Приемане на вътрепни правила;
  2. Изслушване на г-жа Теменужка Петкова - министър на енергетиката за периода 2014-2021 г.;
  3. Разни.

Така че няма "елфи", няма Василев, няма Малинов, няма АКФ. Само Теменужка Петкова, която вече е говорила публично по темата, нарича "пътната карта" "паметна бележка" и не потвърждава (но и и не отрича) изтеклите документи.