Директорът на Народния театър Васил Василев е завел наказателно дело с граждански иск за 100 хил. лв. срещу режисьора Александър Морфов по повод изказването му при получаването на наградата си "Аскеер" за най-добър режисьор през 2023 г. Т.е. около година по-късно.

Това съобщи в профила си във Фейсбук актрисата Рени Врангова, съпруга на Морфов.

По информация на Врангова, първото заседание по делото е насрочено за 26 април в Софийския районен съд.

Василев се жалва, че думите на Морфов са причинили на директора на Народния театър "болка, страдания, сериозен дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и са влошили здравословното му състояние". 

"След почти две години административен тормоз, поръчки в жълти медии, разследващи комисии, забрана за работа, уволнение, заплахи, забрана на спектакли, дела…", припомня предисторията в публикацията си Врангова.

Актрисата сравнява поисканото от Василев обезщетение с това по заведеното от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов дело за 65 000 лв. срещу разследващите журналисти Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от Bird.bg

"Дело-Шамар? Поръчки - бухалки??? Какво да очакваме още?????? Произшествие с Чадър?", пише Врангова. "Колко е скромен този министър!", иронизира тя.

По време на церемонията в театър "Българска армия" м. г. Морфов излезе на сцената, слагайки край на почти тримесечно отсъствие от публични изяви. Тогава той отбеляза: "Там някъде (в Народния театър - бел. ред) се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор". Това явно е поводът за обидата на Василев и последвалия иск.

Въпреки че уволни от Народния театър режисьора в края на февруари 2023 г., Васил Василев явно не се е успокоил и не е сложил точката в серия от действия, които приличат на отмъщение. Той вече заведе дело срещу Камен Донев, друг актьор, който се оказа критик на неговите действия и решения, и застана зад позицията на Морфов. Директорът се почувствал засегнат от изказване на Донев, който в интервю пред бТВ го беше нарекъл "мижитурка" и бе казал, че "не е читав човек". По този иск той беше доста по-умерен - настоявяше за 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.