Ротацията и реденето на регулаторите не са единственото политическо изпитание за 2024 г. През юни България трябва да избере своите 17 представители в Европейския парламент, като всеки от политическите играчи е поставен в нова и сложна ситуация преди вота. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" вероятно ще се явят заедно, което прави реденето на листата още по-сложно. В добавка, обединението ще трябва да "консумира" и негатите на (не)коалицията с ГЕРБ и ДПС. Партията на Бойко Борисов пък вероятно ще прати един депутат в ЕП по-малко.

"Възраждане" за пръв път ще премери сили на този терен - и то в контекста на очакванията, че новият Парламент ще направи "остър завой надясно". БСП ще трябва да обнови изцяло листата си, след като "Позитано" 20 и сегашните му евродепутати отдавна се отдалечиха в позициите си и вече водят открита война. А ДПС ще трябва да излъчи своите хора след партийния конгрес, на който се очаква избор на нов/и председател/и.

Европейските избори трябва да се проведат от 6 до 9 юни, като очакването е в България да гласуваме на 9-и.

Антиевропейските популисти

Изследване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), публикувано в края на миналия месец, вещае остър завой надясно в ЕС. Специално за България се предвижда трето или дори второ място за антиевропейските популисти.

Общо пет български формации ще влязат в ЕП, предвиждат от ЕСВП. Първа сила ще бъде ГЕРБ. Според данните депутатите на Борисов в Европейската народна партия (ЕНП) ще намалеят с един. По трима евродепутати ще имат ПП-ДБ и "Възраждане". Коалицията ПП-ДБ, която вероятно ще се яви с единна листа, обаче е отнесена в проучването към либералната група "Обнови Европа" (ОЕ). В момента ДБ има един евродепутат и той е част от групата на ЕНП - Радан Кънев. По двама евродепутати ще имат ДПС и БСП, смятат още от ЕСВП. Най-катастрофално обаче ще бъде падението на социалистите.

В момента ГЕРБ има шестима евродепутати, БСП - петима, ДПС - трима, ВМРО - двама, а ДБ - един. Социологията у нас към този момент показва следната картина: твърдо ГЕРБ ще има четирима, ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС - по трима, БСП - един. Има обаче три остатъка, които ще се разпределят между тях и ще дадат по още един евродепутат на съответната формация.

Традиционно европейските избори не предизвикват толкова голям електорален интерес колкото националните. През 2019 г. до урните отидоха малко над 2 милиона българи, сега се очаква да са по-малко. Задействането на преференцията става, ако кандидат е получил 5 на сто от гласовете за листата, като за разлика от изборите за национален парламент, липсата на преференция не се прехвърля автоматично към водача на листата.

На този фон формациите вече обсъждат имена и разпределение в листите. Най-любопитно е при ПП-ДБ - поради факта, че обединението е сложносъставно - ПП, ДСБ, "Да България", "Зелено движение".

Каква е тежестта?

Формално управленските органи на ПП и ДБ все още не са взели решение за общо явяване, но неформално ще се се явят заедно. Двете формации изчисляват самостоятелната си тежест чрез вътрешни проучвания, сондират и потенциални имена за листата.

Така още през декември м.г., както Клуб Z писа, ПП е поръчала изследване. То показва, че 26,9% от запитаните смятат, че двете формации печелят с общо явяване, 16,6% - че губят, но пък 46,5 на сто са посочили, че не могат да преценят. На въпроса "Кой е по-добрият вариант за явяване на ПП на предстоящите евроизбори?", 15% посочват самостоятелно, 23,7 на сто - в коалиция с ДБ, а 61,2% са отговорили с "не знам".

Още тогава са сондирани и имена на редица представители на "Промяната" - Никола Минчев, Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова, Настимир Ананиев, Лена Бориславова, Йордан Терзиев, отцепникът от БСП - Явор Божанков. Както и две имена от ДБ - на Радан Кънев и Христо Иванов. С най-голямо доверие и подкрепа се ползва бившият председател на Народното събрание, сега зам.-председател - Минчев. (По това време лидерът на ДСБ и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов още не се бе заявил като ротационен председател на НС след март вместо Никола Минчев, б.а.).

Така в края на януари Изпълнителният съвет на ПП единодушно избра Никола Минчев за водач на листата на партията на предстоящите избори за ЕП. 

Това изследване обаче не мери тежестта на двете формации в обединението, което е ключово за реденето на обща листа. Различни социологически проучвания, които мерят електоралните нагласи, показват, че заедно обединението би получило 18-19 на сто от гласовете при парламентарни избори сега. По неофициална информация на Клуб Z тежестта на "Промяната" е все така по-голяма от тази на ДБ (12 към 6, или 11 към 8 на сто), макар в края на миналата седмица към медиите да изтече проучване, което показва паритет и даже малка преднина за ДБ. 

На този фон партиите в коалицията вече обсъждат имена. Съгласие има само за водаческото място на Никола Минчев (ПП)

Радан Кънев, сега евродепутат и бивш ДСБ лидер, обаче засега е поставен чак под номер 5. Причината - "рокадата" на председателското място в НС, т.е. председател няма да е Минчев от "Промяната", а Атанас Атанасов - ДСБ. Това дава основание на лидерите на ПП да искат и по-изгодни позиции за своите хора в листата, макар решаващата дума да имат преференциите. Очакването е, че поставен пети, Радан Кънев ще мобилизира членовете и симпатизантите на ДСБ да го преместят напред. (През 2019-а Радан Кънев получи 34 735 гласа от 118 484 ).

Второто място засега се полага на "Да,България". По информация на Клуб Z първоначално от формацията на Христо Иванов са обсъждали номинация на доц. Боряна Мусева, съпруга на покойния юрист Криатиан Таков, но към днешна дата тя е отпаднала като вариант. Обсъжда се също така номинацията на известната депутатка на партията Елисавета Белобрадова (известна като Летящата козила Ерато), но засега не е ясно дали втора в листата или на задни позиции, като се разчита, че тя за пореден път ще събере голямо количество преференции. 

При този сценарий обаче съпредседателят на ПП Кирил Петков е предложил в листата да влезе и другият шампион по преференции, но от квотата на партията - Христо Петров - Ицо Хазарта - също на задна позиция.

Понеже както стана ясно, местата са три плюс едно, според изчисленията към днешна дата, е възможно евентуално включване в листите на Белобрадова и Петров да измести други фаворити на партиите в обединението, поставени на по-горни позиции.

Както Клуб Z писа, от ПП настояват в листата да е и Даниел Лорер, под номер 3. Бившият министър на Петков е едно от емблематичните лица на "Промяната", но от ДБ имат брожения срещу номинацията му - сега, заради имотния скандал, наречен "Чаталджагейт". Кои ще са лицата в листата от страна на ПП, партията ще решава чрез допитване до членовете си през март.

Най-общо, в ПП и ДБ се води разговор за соломоновско разпределение при очакването, че ще спечелят четири места в ЕП - две да са за "Промяната" и две за дясното обединение.

Двете формации имат и още един въпрос за решаване - към кое политическо семейство ще се причислят. Радан Кънев и партията му са част от Европейската народна партия (където е и ГЕРБ). Отделно вътре в ДБ се води и разговор (по-скоро е подновен) за консолидация на съставните части на дясната коалиция.

В същото време обаче ПП дава заявка за присъединяване към либералите, като по информация на Клуб Z разговорите няма да бъдат подновявани преди евровота. Има обаче очакване евродепутатите от квотата на формацията да припознаят в ЕП групата на "Обнови Европа" (където е и ДПС).

По информация на Клуб Z, място в листата се очаква да намерят и активните и успешни сегашни евродепутати на партията - Андрей Ковачев и Андрей Новаков

Още с номинирането на бившия шеф на новините на бТВ Антон Хекимян за кмет на София се заговори, че при неуспех той ще намери място като кандидат за евродепутат в листата на партията. Хекимян не стана кмет, сега е редови общински съветник, но името му все така се спряга за бъдещия ЕП и то на челни позиции в листата.

Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов, Емил Радев са другите евродепутати на ГЕРБ, като към момента не е ясно кой и дали ще отпадне от бъдещата листа на партията, която се бори за пет места в ЕП.

БСП - пълна промяна

Пълна промяна чака листата на социалистите. БСП е в обтегнати отношения със собственото си европейско политическо семейство. Миналата година Партията на европейските социалисти (ПЕС) дори я заплаши с изключване - заради радикализирането на лидерката Корнелия Нинова на тема "джендъри" и Истанбулска конвенция.

На практика от петимата евродепутати на БСП само един не е в открита война с "Позитано" 20 - Цветелина Пенкова.

И Сергей Станишев, и Петър Витанов, и Иво Христов, и Елена Йончева със сигурност няма да намерят места в следващата листа. Станишев, бившият лидер на партията и президент на ПЕС, е сред яростните критици на Нинова. Йончева също влезе на няколко пъти в пререкания с лидерката.

Иво Христов пък бе началник на кабинета на президента Румен Радев във времената, в които Нинова бе в добри отношения с държавния глава, когото издигна. Сега, известно е, "Позитано" 20 и "Дондуков" 2 вече са врагове. Петър Витанов, също вътрешна опозиция на лидерката, даже бе изключен от партията.

Това налага чисто нова листа, като резонно, за водач се спряга Кристиан Вигенин - бивш министър на външните работи и евродепутат, а сега зам.-председател на НС.

По непотвърдена информация, под номер две в листата ръководството обмисля да постави Калоян Методиев - също бивш началник на кабинета на Радев, който се раздели с поста след демонстрация на близки отношения с Нинова. Впоследствие тя го направи шеф на кабинета си в качеството си на министър на икономиката в кабинета "Петков".

Засега неясна е съдбата на Цветелина Пенкова.

Според проучванията българската левица се бори за две места в ЕП. Формално обаче "Позитано" 20, както винаги досега, ще събере номинации сред структурите си.

Надясно, "феноменът"

С интерес у нас ще се наблюдава представянето на "Възраждане", която все пак не направи фурора на местните избори м.г., който анализаторите вещаеха. Сега обаче й се отреждат поне три места в ЕП. 

По традиция партията най-често номинира за различни длъжности депутатите си, но към момента се спекулира с името на спорния водещ в БНР Петър Волгин за водач на листа. Позициите и пристрастията на Волгин са известни на обществеността - най-вече чрез националното радио.

Затворената партия ДПС. От там рядко изтича информация - дори контролирана такава. Най-успешният евродепутат на партията е Илхан Кючюк, спряган дълго време за бъдещия лидер на Движението - преди "феномена" (по Ахмед Доган) Делян Пеевски да се заяви като председател. На този етап прогнозата е Кючюк отново да е в листата, но според различни анализатори какво ще се случва в партията, ще зависи от конгреса й този месец.

Както е известно Пеевски, който агресивно се налага през изминалите девет месеца като евроатлантик, борец с корупцията, говорител на правителството и парламента и пр., се считаше за единствен претендент за лидерското място - докато почетният председател не заяви изведнъж, че двама трябва да водят партията - Пеевски и депутата Джевдет Чакъров.

На практика за евролистата на ДПС не се говори много в кулоарите на парламента - освен, че място в нея ще намери и депутатката и бивш евродепутат Филиз Хюсменова.

Ново-старо място се отрежда и за Искра Михайлова. Не е ясно дали и Атидже Вели пак ще е номинация за ЕП.