Очаквано: първото заседание на временната комисия за "Турски поток" бе провалено. Депутатите от комисията спориха над половин час по дневния ред, след като от ДПС и ГЕРБ упорстваха по искането на "Продължаваме промяната-Демократична България" да бъдат изслушани министърът на енергетиката, "българските елфи", открили Пътната карта за газопровода, която правителствата на Борисов никога не показаха, анализаторът Илиян Василев и Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Прекрати го председателстващият Рамадан Аталай от ДПС.

Този развой не е изненада. Още в началото на заседанието Мартин Димитров (ПП-ДБ) изтъкна, че председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) вече две седмици бави свикването му. Желязков бе на практика принуден да го насрочи (за днес), след като 1/3 от членовете на комисията (от ПП-ДБ и БСП) поискаха това. И понеже комисията няма председател (случайно или не), определи за такъв Аталай (вместо Драгомир Стойнев от левицата, който се оказа възпрепятстван).

Така дневният ред в крайна сметка се оказа с основна точка изслушване на Теменужка Петкова - министърката на Борисов, подписала пътната карта, която и до днес не може да потвърди или отрече автентичността на документа "пътна карта", открит от "българските елфи". Документът бе прихванат от "елфите" от имейли на сътрудника на зам.-шефа на руската Дума Александър Бабаков Евгений Зобнин.

Ето защо Димитров възрази: защо да изслушваме Петкова, загубила картата, вместо "елфите", намерили картата. 

От ГЕРБ и ДПС обаче всячески възпрепятстваха всякакво друго изслушване извън определеното от тях - на бившата енергийна министърка. Защо "елфите" не били в залата, а щели да се включват онлайн. Това било недопустимо. Какви същества са тези елфи - елфите излизали само нощем. Да извикаме турския посланик на изслушване, понеже на територията на България няма "Турски поток" (ГЕРБ настоява да се нарича "Балкански"); картата изобщо не е загубена - ДАНС я има; какво има да каже бившият посланик в Москва (Илиян Василев); комисията се ползва за предизборна кампания и прочее, и прочее.

Последва серия от разменени реплики между Венко Сабрутев (ПП-ДБ) и Аталай, като вторият поначало предложи да се гласува дневният ред, както е предложен от него, а после - допълнителни точки, а от ПП-ДБ оспорваха - че трябва да се гласува и с поисканите от тях изслушвания. В крайна сметка "на косъм" бе допуснато изслушването само на Илиян Василев  - "на косъм", защто първо Аталай преброи 5 на 5 гласа, а после се оказа, че са 5 на 4 в полза на изслушването. 

В този дух продължиха препирните, докато Сабрутев не каза, че включените в дневния ред процедурни правила за работата на комисията са непознати все още за ПП-ДБ. И Аталай мигом предложи заседанието да се прекрати докато колегите не ги прочетат. И в действителност го прекрати.

Комисия на комисията

От ПП-ДБ обаче обявиха малко по-късно, че все пак свикват изслушване на предложените от тях гости - като "гражданска комисия".

"ГЕРБ, ДПС и БСП координирано саботираха заседанието на временната комисия за "Турски поток", заяви Мартин Димитров.

Срещата се проведе в късния следобед. И на нея от "елфите", макар онлайн, обявиха, че са потвърдили автентичността на картата. А това, с което ДАНС разполага е копие на някакъв документ, за който не може да се гарантира, че е истински.

Кога ще заседава редовната комисия и изобщо какво може да свърши - не е ясно. Парламентът има още броени дни "живот" преди да се разпусне във великденска и после в предизборна ваканция (считано от 3 май).