"Слизам от колата, отивам до ветеринарната аптека точно в този момент. В този момент лице, което е до магазина за алкохол, на 15 м от мен, ме вижда и започва да ме заплашва и псува. Колата ми е на аварийни и не пречи. Ако пречи, има човек, който да я премести. Този човек агресира против мен, беше много пиян и според мен в тежка наркоза."

Това разказа журналистът Димитър Стоянов от BIRD пред БНР в сряда. По-рано през бТВ се появи пълният запис на спречкването, при което той вади пистолет. След това той беше задържан от полицията, а по-късно освободен под гаранция от 5000 лв. 

"Ясно се вижда, че отивам към него с ръце в джобовете, не искам да се бия. Той първи ме удари с гърди и аз го бутнах назад. Първият удар е от негова страна. Започна да ме обижда, да ме заплашва, че ще ме убие. Аз си вадя дъвката и го меря, факт, изпуснал съм си нервите. Но след толкова много обиди, логично е да има някакъв ефект. Имаше много обиди, заплахи, псувни. Всеки момент, когато искам да си тръгна, той започва да върви след мен. В един момент той посегна с дясната си ръка към мен и аз го спрях с крак. Не е кик. Има няколко удара, преди да успея да го отдалеча и след четири-пет удара от него след това, имам един десен прав, с който успях да го ударя в гърдите...", направи възстановка на събитията според собствените си спомени Стоянов.

Тук нападателят спрял, казал му, че сега ще извика брат си, който е полицай. Говорил на журналиста:

"Ще ви съсипя, мъртви сте, ще ви погреба, няма да живеете повече тук, това е моят квартал..."

"Аз бях целият надран, не можа да ме достигне с нито един удар, но бях надран. Ясно се вижда, че той ме напада, а аз отвърнах само веднъж. Реших, че сме приключили и тръгнах към ветеринарната аптека, но той се засили към нас", добави Стоянов.

"Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам", смята той.

И добави:

"Прецених, че е по-опасно сбиване, защото, ако му нанеса средна или тежка телесна повреда, знаете колко случая има такива, той беше в наркода, залиташе, но налиташе пръв. Представете си, че го бях ударил, беше паднал, беше си ударил главата в земята, какъвто случай има, сега щях да бъда обвиняем за убийство, макар и непредумишлено. Или за нанасяне на средна или тежка телесна провреда, а там е 3 - 5 години по НК. В този момент прецених, че искам да туширам този конфликт, за да си спестя всякакви негативни правни последици, което, разбира се, не се случи."

Така Стоянов обясни защо е извадил законно притежавания си пистолет и го е насочил срещу атакуващия го мъж.

След това отишъл да се освидетелства в "Пирогов", където е бил задържан от полицаи от Пето районно. По-рано през този ден той пусна във Фейсбук снимка на главата си с наранявания по нея, получени според него при този сблъсък.

"Аз бях в състояние, в което нямах верен ход", добави той.

"Аз не разбрах, че е служител на НАП. Не аз нападам него, а той мен.

Отидох да се освидетелствам в "Пирогов" и да подам жалба в 5 РПУ и там ме задържаха.

Аз съм този, който подаде сигнала на 112 и отказаха да дойдат на място.

Бързах за тв участие и като казаха, че нямат екип потеглих", твърди още Стоянов.

Според него обаче след случилото се полицията е започнала да изкривява фактите - вчера оттам пуснаха един откъс от неприятния инцидент.

"Ясно се вижда, че агресията не е моя. Аз съм обвинен в две деяния, за които аз не виждам данни, но това няма да го коментирам. Другото, което аз не мога да разбера е дали този служител на НАП е случаен, или е бил целево там. Това е въпросът. Защото е ясно каква ще е реакцията на МВР. Аз имам дела с Калин Стоянов и МВР всячески се опитва да ме очерни. Още не знам дали тази ситуация възникна спонтанно, или е целево организирана от МВР. Нямам отговор", завърши той.