Вътрешният министър Калин Стоянов коментира твърденията на сайта BIRD, че арестът на журналиста Димитър Стоянов вчера е свързан с разследване за бившия зет на силовия министър, който се е представял за данъчен, за да рекетира търговец.

"Имам сестра, която е разведена от 2009 г. с въпросния човек (споменатият от BIRD разследван за измами в Бургас - Георги Шурелов. Същото вчера написа на стената на Атанас Чобанов и сестрата на Калин Стоянов - бел. ред.)

От 15 години нито аз, нито някой от семейството ми поддържахме връзка с него. Не знам какво прави и къде е. Нека прекратим спекулациите по тази тема: МВР няма нищо общо с обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов, законът е за всички", заяви днес министърът, цитиран от Нова тв.

Стоянов обясни още, че няма информация за наказателно производство срещу него от делото през 2021 г. насам, когато е имал повдигнато обвинение, което впоследствие е свалено.

Коментарът му бе по повод информации, според които е имало образувано дело срещу него от "Вътрешна сигурност" по времето, когато Стефчо Банков е бил началник (Банков, както е известно, е брат на задържаната по аферата "Митници" тяхна шефка Петя Банкова - макар че запознати са категорични, че двамата не са близки, бел. ред.)

Министърът потвърди, че интерактивна карта на рисковете ще бъде включена отново на изборите.

"Системата ще дава информация за подадени сигнали в реално време", обясни Калин Стоянов.

Син на ДС

Същевременно BIRD днес отговори, като публикува на фейсбук страницата си атака срещу мъжа, с когото Димитър Стоянов влиза във вербално пререкание и си разменят удари, преди да извади пистолета и преди жената на Стоянов също де са включи в боя.

Той според редакцията е...

"Павел Иванов Лисев, роден 83 г. е служителят на НАП, който в нетрезво състояние нападна вербално и физически нашия журналист Димитър Стоянов и неговата съпруга. Той не беше задържан за действията си, за разлика от Димитър. Няма и обвинения срещу него. Баща му Иван Лисев е бил явочник "Росица" от Държавна Сигурност. Той е свързан с фирма която дължи и към днешна дата 49,108.44 лв, на НАП, където работи синът му. Очевидни зависимости."

Напада се персонално и Румен Спецов, който защити въпросния служител на НАП (неясно защо, като той участва в инцидента не в служебно качество - а видимо е по анцуг в квартала - бел. ред.).

Накрая има и призив:

"Елате днес в 18:30 пред МВР, за да поискате оставката на мутрата-министър."

И жената на Димитър Стоянов е подала контражалба

По-късно днес СДВР даде брифинг с - общо взето - известните вече факти по случая. Ново е, че и жената на Димитър Стоянов е подала жалба в Пето РУ. Доколкото се разбра от думите на директора на столичната полиция Любомир Николов - това обаче е станало едва днес.

Той поясни, че сигналът за инцидента на тел. 112 е от 18 ч в понеделник, а журналистът е отведен в районното след 22  ч.

Подалият сигнала е 40-годишен, служител на централно управление в Националната агенция по приходите (НАП), който заявява, че е заплашван с оръжие и се страхува за живота си. Впоследствие е установено, че потенциалният човек, извършил заплахата, е Димитър Стоянов.

Полицията го е потърсили за обяснения, но той е казал, че ще отиде в Пето районно, след като се освидетелства в „Пирогов“. Тъй като се е забавил, е направена справка в болницата и се установява, че Стоянов не се е явявал за преглед. След намесата на полицията мъжът е намерен и задържан, разказа полицейският шеф.

Първо се е действало по видеозапис от телефона на потърпевшия, а едва после е иззет и въпросният клип от камерата на близкия блок.

"Ежедневна, рутинна, по протокол, по продецура", така описа той дейността на полицаите.

След което специално наблегна, че "тя не зависи от това кое лице е обект на сигнал или срещу кое лице е подаден сигналът".

Николов повтори, че такива случки са ежедневие - доста често и след агресия на пътя.

 Иззет е пистолетът на Димитър Стоянов (както се разбра - едно от трите му оръжия, б.р.) Разпитани са още двама свидетели - освен главните действащи лица.