"Продължаваме промяната-Демократична България" и БСП внесоха, както се бяха заканили по-рано, искане за отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ).

Според парламентарния правилник предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано. Тоест, това трябва да се случи утре.

Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

В случая има голяма вероятност Желязков в действителност да бъде отстранен, тъй като освен ПП-ДБ и БСП, това искат и от "Възраждане". Заедно трите групи имат 120 народни представители - с един по-малко от минималното мнозинство. Но тук изискването не е за половината от всички депутати, а за половината от присъстващите.

Не е ясно как ще гласуват и четиримата независими, както и "Има такъв народ". 

По-рано през деня от партията на Костадин Костадинов поискаха също отстраняването на председателя от ГЕРБ, като обявиха, че ще водят преговори за това и с левицата, и с ИТН.

Мотивите

Мотивите на ПП-ДБ не са изненада:

  1. Нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов;
  2. Системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС;
  3. Нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от ПОДНС;
  4. Нарушение на процедурата по почитане на паметта с едноминутно мълчание.

Какво се съдържа в тях?

По първата точка - става въпрос за скандала с гласуването насила на отстраняването на Михайлов като управител на НЗОК миналата сряда.

Михайлов бе номинация на ПП-ДБ и оглави Касата миналата година, но след като ГЕРБ и ДПС наложиха насила (с помощтта на "Възраждане" и ИТН) своя кандидат за подуправител, в "сглобката" впоследствие се разбраха и двамата да подадат оставки. Въпросните оставки датират от декември м.г., като в сряда Михайлов обяви, че оттегля своята. Това обаче не попречи на председателя на НС Желязков да предложи паралелно, в хода на дебата, по реда на чл. 48, ал. 5 от правилника, извънредна точка в дневния ред - а именно - предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК.

Михайлов бе освободен, волезаявлението му не бе зачетено, думата не му бе дадена, а ПП-ДБ сезира Конституционния съд.

Втората точка касае именно използването на гореспоменатия чл. 48, ал. 5 от правилника з дейността на НС. Според нея "в изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред по време на пленарното заседание".

"В 49-ото НС тези "изключителни случаи" бяха обичайна практика" - констатират обаче от ПП-ДБ и БСП.

Което е факт. И като "особено фрапантен случай" вносителите описват заседанието от 21 юли, когато "изключително" Желязков вкара 10 нови точки в дневния ред.

"Няма как да се приеме, че в петък сутринта са възникнали 10 броя изключителни случаи, които са наложили дневния ред на пленарната зала да бъде сменен изцяло", пише в мотивите.

Третата точка визира провеждането на блицконтрола на премиера и заместниците му в първия петък на месеца. Вносителите описват ред случаи, в които контролът е бил отменен.

А четвъртата касае отказа на Желязков да уважи искането на левицата за едноминутно мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид днес.