Дори да се обяви национална епидемия от коклюш, няма да се въвеждат ограничителни мерки, както беше при пандемията от COVID-19. В това увери главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова тв в четвъртък сутрин.

„До момента има около 400 случая и за мен това е началото на епидемия, тъй като е рядко срещано заболяване, а заболелите са доста. От понеделник и вторник има нови 70. Въпреки това, няма да се стигне до затваряне на заведения и носене на маски навсякъде. Коклюшът няма да натовари здравната система в степента, която го направи коронавирусът. В болница приемаме не повече от 10% от всички заразени, защото другите го карат леко, особено имунизираните”, поясни Кунчев.

По думите му голяма част от заразените нямат симптоми и това спомага за бързото разпространение на заразата.

Кунчев твърди, че има достатъчно ваксини срещу коклюш.

„Търсенето нарасна значително. По данни на фирмите все още има 300 дози в аптечната мрежа, но не и в София. Тяхното уверение е, че в петък ще получат още 2000 дози”, добави той.

И допълни, че не е необходимо възрастните да се ваксинират.

„Рискът от усложнения е най-голям при децата. Нека поясним, че няма моноваксина за коклюш. Тя е в рамките на шествалента, петвалентна, четиравлетна и тривалентна”, каза още главният държавен здравен инспектор.

Към момента тестове за наличие на болестта се правят само в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Днес обаче МЗ ще вземе решение и ще бъдат отпуснати средства на Районните здравни инспекции във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, за да може хората да се тестват на повече места.

„През 2020 г. въведохме реимунизацията на 12 години. Ако в бъдеще продължат да боледуват и възрастните, може към ваксината против тетанус и дифтерия, която правим на 10 години, да се добави и коклюш”, заключи Кунчев.

Според служебната министърка на здравеопазването регистрираните около 400 заболели от коклюш са далеч от очаквания пик. Това тя заяви вчера по БНТ. От Министерството очаквали пикът да бъде достигнат до края на май.

Предстоящите празници и решението на Министерството на образованието и науката да слее тези празници ще даде глътка въздух на здравните власти и ще се намали разпространението на болестта в училища и детски градини, каза още Кондева. Подобно нещо се твърдеше и за ученическата ваканция от началото на април, но на практика 9-дневната ваканция не донесе никакъв ефект, а болестта продължава да се разпространява още по-бързо.

В момента в 11 области все още няма регистрирани случаи, което не ни дава опция да обявим епидемия, обясни министърката и влезе в противоречие с Кунчев, който преди това беше обявил, че ще предложи до края на седмицата да се обяви епидемия.

Ако това се наложи, най-вероятно ще е за определени области. В момента заболяемостта е най-голяма в София, добави тя.

В 46 училища има карантинирани класове. Карантината е в рамките на 14 дни. Когато има доказан случая на коклюш в един клас, той се карантинира, твърди министърката. Същите правила важат и за детските градини и яслените групи.

Решението да се ваксинират бебета на месец и половина все още се дискутира, добави Кондева, но това е и начин да ограничим заболяването в групата на най-уязвимите – децата до 1 година. Тенденцията за увеличение на болните от коклюш в Европа се наблюдава от близо една година.

Кратката характеристика на ваксината, която се прилага при тях, позволява това да се прави още на 6-та седмица – тоест налични са достатъчно данни за безопасност на това приложение и в момента очакваме окончателното решение на Националния съвет по имунизациите, което за нас ще бъде водещото при взимането евентуално на решение, допълни Галя Кондева.

За бременните в последния триместър също са спорни доказателствата и по този въпрос очакваме тяхното решение. В много страни се прилага, хърватите дори направиха задължителна имунизацията на бременните в третия триместър и на възрастните в контакт с новородени, каза още министърката.

В склада на министерството има достатъчно количество осигурени ваксини. Полагат се и усилия да се осигури бърз достъп до пазара. В петък ще пристигнат 2000 дози от ваксина срещу коклюш, която ще се разпространи в аптеките. 25-30 лева струва изследването за коклюш (в немалко лаборатории до 60 лв. - бел. ред.), ваксината също е от порядъка на 30 лева, каза министърката.