В четвъртък вечерта в няколко супермаркета в Берлин и Бранденбург бяха открити пакети с кокаин. Многобройни полицейски служители отцепиха суперите, в които е открита дрогата. Докато едни охраняваха входовете с автомати, други разтоварваха банани от склад - някои в каси, други в насипно състояние. В операцията са участвали както берлинската, така и бранденбургската полиция и митница.

Все още не е колко точно пакета с кокаин са открити и как са се озовали в магазините.

По данни на полицията се твърди, че кокаинът е бил открит в четири бранденбургски и седем берлински супермаркета. Повечето са били магазини „Лидъл“. Служители са открили наркотиците, докато са сортирали и преопаковали стоки, и са се обадили в полицията. По информация на вестник „Билд“ във всеки супермаркет са открити между 20 и 100 килограма от веществото.

Стойността може да бъде в милиони

И така, стойността на конфискуваната контрабанда може да бъде в милиони - защото при цена на улицата от 40 евро за грам 100 килограма кокаин биха имали приблизителна стойност на дребно от около 4 милиона евро.

"Цената на улицата е стабилна, съдържанието на чистота продължава да се повишава", казва Стефан Вех, ръководител на берлинския полицейски профсъюз. Съответните мрежи на контрабандистите и дилърите отчитат загуби. "Те са поносими, когато се погледне общата печалба"

Не е изненадващо, "че от време на време някоя доставка изчезва и се озовава в супермаркета, още повече че щайгите с плодове така или иначе са доста популярни", заяви в четвъртък пред Германската агенция по печата регионалният ръководител на берлинския полицейски съюз Щефан Вех. "От години изпитваме абсолютно пренасищане с кокаин".

Говорителка на Лидл обясни, че те са "в диалог със съответните органи по отношение на инцидента". С оглед на текущото производство не се предоставят допълнителни подробности.

Находки като тази от четвъртък не са изолиран случай: През септември миналата година полицията откри около 500 килограма кокаин в Гпродова борса западно от Потсдам. Търговец на едро на плодове и зеленчуци информира полицията, след като при доставката на кашони с банани в товара са открити подозрително изглеждащи пакети.