Една ненужна демонстрация - реванш от бившите партньори, наказание. Така бившият вече председател на НС Росен Желязков описа предсрочното му освобождаване от поста вчера, инициирано от ПП-ДБ и подкрепено от "Възраждане", БСП и ИТН. Той участва заедно с Асен Василев в "Панорама" по БНТ.

Попитан дали наистина никога няма да има нова сглобка между ГЕРБ и ПП-ДБ, както Борисов обяви днес, Желязков отбеляза:

"В политиката няма термин "никога" по една много елементарна причина - базирано на предположения, на социологията, след изборите веротно пак ще има 6 политически формации. Знаем коя ще е първата, знаем петата и шестата.... но 2 формации няма да могат да съставят кабинет. Съставяне на правителството отново ще мине през разговори и те ще почиват на ценности."

И подчерта, че настоящото Народно събрание, въпреки краткия си живот, е направило "неща, които изглеждат почти невероятни от погледа на април миналата година - промяна на онституцията, бюджет, 150 приети закона, голяма част от които отвориха и пътя към Шенген, към еврозоната, помощта за Украйна."

За жалост егото на някои хора е взело връх, заяви той.

"Ако се спори кой не иска реформи и взаимно се обвиняваме и сочим с пръст, тогава нищо няма да е възможно. Ние сме трансмисията на недоверието между хората в обществото", добави Желязков.

И призна, че не вярва предизборната кампания да е чиста, "напрежението ще продължи да се нагнетява".

Асен Василев: Едни искат латиноамерикански подход, ние - европейски

Бившият финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев отбеляза, че искането на оставката на Желязков не е личен политически акт, а "с оглед неговите действия" - и именно гласуването на оттеглената оставка на шефа на НЗОК.

"Защо председателят на НС трябваше да позволи едно противоконституционно гласуване?Аз поисках тогава от името на парламентарната група 15 минути почивка, за да може г-н Желязков да обмисли ситуацията и да свърши това, което всеки едни председател на НС трябва да свърши и да каже - няма предмет, няма оставка, която трябва да бъде гласувана."

Според Асен Василев в България има три групи политици, сравнително равни по влияние.

"Едните искат да следват един латиноамерикански път. Да се запази статуквото. Други - да се промени по европейски. Трети - също да се промени, но да ни приближи към Русия, Китай, Унгария на Орбан."

Той подчерта, че и по дефицит, и по дълг България е по-добре от 2020 г., по данни на Евростат. И подчерта за пореден път ръста на заплати, пенсии и пр. в последните няколко години спрямо дългото управление на ГЕРБ преди това. След това се върна към споровете около провалената ротация:

"Оказа се, че въпреки желанието на много хора в ГЕРБ, България да върви по европейския път, в един момент г-н Борисов избра г-н Пеевски пред г-жа Габриел. И затова падна правителството."

Желязков подчерта, че ПП-ДБ са имали нереалистични срокове за реформа в службите - достатъчни само за смяна на ръководствата с техни хора.

"Вие сам разбирате, че това са невъзможни дати, освен ако вие като реформа в службите разбирате да наредите ваши хора и да ги овладеете", отбеляза той.

"Как с 63 депутати ще одобрим наши хора на службите?", пита Василев.

"Тази реформа не става през смяна на ръководителите, а през дълбоко реформиране на системата", отсече Желязков.

"Но минава през смяна на ръководителите", пресече го Василев.

"Така смятате вие", завърши Желязков.

На финала водещият Бойко Василев попита и двамата дали българският електорат ще им прости избори за 6-ти път.

"Ако погледнете последните два парламента, имаше две правителства, и ние ги направихме с голям компромис- В момента, в който България спря да върви към Европа, те паднаха", отбеляза съпредседателят на ПП.

"За три години ние загубихме много, време е да стъпим на земята, за да могат хората да почнат да мечтаят", завърши Желязков.