Подкрепата за Украйна от страна на съюзниците от НАТО е по-важна от поставената цел те да изразходват поне по 2 на сто от своя БВП за отбрана.

Това стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес в Киев.  Той даде пресконференция заедно с украинския президент Володимир Зеленски.

Макар да не спомена изрично за изискването всяка държава от пакта да харчи поне 2% от БВП за отбрана, Столтенберг заяви:

„Работим сериозно, за да задоволим спешните нужди на Украйна. Бях ясен, че ако съюзниците са изправени пред избора между изпълнението на критериите за способности на НАТО или подкрепата за Украйна, те трябва да подкрепят Украйна“.

Тази година се очаква 18 страни от НАТО да изпълнят целта за двата процента, поставена през 2014 г. след руската анексия на Крим. Сред тези държави е и България. В алианса обаче членуват 32 държави.

„Законното място на Украйна е в НАТО. Украйна ще стане член на НАТО“, увери Столтенберг.

Това обаче ще стане, когато „дойде точното време“, допълни веднага генералният секретар. Той очаква деня, в който украинското знаме ще се развее в централата на НАТО в Брюксел.

Столтенберг и Зеленски са обсъдили подготовката за предстоящата среща на върха на алианса във Вашингтон през юли. Шефът на алианса очаква там да дойде и президентът на Украйна.

Столтенберг предупреди, че не очаква единодушие сред страните членки за членство на Украйна преди тази среща. Този въпрос трябва да бъде решен положително от всички 32 държави от пакта, за да се случи.

Генералният секретар на НАТО също така призна, че сериозното забавяне на подкрепата да Украйна е довело до сериозни последици на бойното поле. Той припомни, че в продължение на месеци САЩ не можаха да постигнат споразумение за пакета помощ за страната.