Не Русия, а НАТО води хибридна война. И пактът снабдява с оръжие Украйна, която след това атакува с него мирни жители на Русия.

Обвиненията отправи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Налага се да констатираме, че натовци се готвят сериозно за „потенциален конфликт“ с нас“, заяви тя.

Така Захарова коментира ученията „Непоколебим защитник“ – най-мащабните на Алианса след края на студената война. Те се провеждат на територията на целия пакт. Маневрите продължават 4 месеца и ще завършат в края на май. В тях участват 90 000 военнослужещи от всички страни членки.

Според гласа на московската дипломация за конфликт с Русия открито говорят висши представители на НАТО като председателя на военния комитет Роб Бауер и командващият силите в Европа Кристофър Каволи.

Думите на Захарова бяха в отговор на журналистически въпрос. Той бе по повод отправените от НАТО обвинения срещу Русия в хибридни атаки срещу страни членки на Алианса.

„Северноатлантическият алианс и ръководството на отделните страни членки се занимават с това, кооето им се удава най-добре – дезинформация, вдигане на градуса на антируската истерия, за да оправдаят невижданите мащаби на милитаризирането на Европа. В този ред е съучастието и укриването на резултатите на разследването на взривяването на „Северен поток“.

Изявлението на Съвета на НАТО добре се вписва в усилията за заблуждаване на населението на Европа и Северна Америка с цел отвличане на общественото внимание от реалните действия на самия Алианс“, каза Захарова.

И изтъкна, че сценарият на ученията „Непоколебим защитник“, които се провеждат близо до границите на Русия, съдържа задействане на всички инструменти, включително хибридни, и на обикновени въоръжения, като така се отработват коалиционни действия срещу Русия.

„Но НАТО е тази, която започна хибридна война срещу Русия във всички оперативни среди и по всички географски направления. И не само хибридна – в конфликта около Украйна натовците активно са въвлечени в реално военно противоборства с нашата страна“, категорична бе Захарова.

Тя обвини пакта, че финансира „киевския режим“, че му доставя оръжие, но също така че го снабдява с разузнавателни данни, след което със западни оръжия биват нанасяни удари по "мирни жители и инфраструктура на руска територия".