Родилка на 40 години и бебето ѝ са починали в Самоков, съобщава Нова тв. 

Служебната здравна министърка д-р Галя Кондева е разпоредила незабавна проверка на случая, съобщиха от МЗ.

Пълната проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ започва още днес от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

По информация на бТВ сигнал, че бременната в деветия месец жена не се чувства добре, е подаден на телефон 112 около 4:30 часа миналата нощ.

От Спешна помощ са заявили, че медиците са били на адреса за 8 минути. Родилката веднага е транспортирана до акушеро-гинекологичното отделение на болницата в града.

Там е установено, че бебето няма тонове. А малко по-късно е издъхнала и бременната жена.

Черната хроника

  • В края на март 33-годишна бременна жена почина в болницата в Кърджали. Тя беше транспортирана в акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" от екип на Спешна помощ в изключително тежко общо състояние - със затруднено дишане, ускорена сърдечна дейност и висока температура. Жената от село Чуково, община Момчилград, също е била в деветия месец от бременността си. При пристигането на линейката е била контактна. Събран е спешен екип и е взето решение за абдоминално родоразрешение по витални индикации чрез секцио. Установява се обаче че бебето е мъртво. Въпреки проведеното интензивно лечение и непрестанно мониториране, пациентката също издъхва.
  • В края на 2023 година пък друга родилка почина в болницата в Кърджали.
  • През май месец миналата година 29-годишна жена почина след секцио в АГ-комплекса към Университетската болница „Канев“ в Русе.