От тази седмица личните лекари вече ще могат да ваксинират и бебета на месец и половина срещу коклюш. Очаква се днес Министерство на здравеопазването да издаде заповедта за това, което най-сетне ще развърже ръцете на медиците да поставят ваксината.

Това заявиха от МЗ в отговор на наше запитване защо заповедта се бави, при все че промяната в имунизационния календар бе анонсирана от служебното правителство на 23 април.

От пресцентъра на ведомството посочиха, че са чакали обнародването в Държавен вестник на промяната в наредбата за имунизациите в България. То е факт от 7 май, първия работен ден след великденските празници.

Според промените бебетата, навършили шест седмици, вече може да бъдат ваксинирани срещу коклюша, който в последните месеци придоби епидемични размери у нас. Досега имунизационният календар предвиждаше навършването на два месеца (осем седмици).

Причината за новата мярка бе, че към момента най-много са регистрираните случаи на коклюш сред деца на възраст до една година и усложненията при новородените са по-чести.

С промяната наредбата се препоръчва и имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш за:

  • лица, родени преди 1.01.2008 г., при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5 - 10 години;
  • пасивна защита срещу коклюш в ранна детска възраст чрез имунизация на майката през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността;
  • възрастни лица, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст.

Попитахме министерството и за това налични ли са ваксините - след оплаквания от лични лекари, че такива липсват. "Няма такова нещо, абсурд", отвърнаха от пресцентъра.